TRAMA CORRUPTA

Rodríguez, acorralat pels investigadors de la trama policial

El president del PP de Palma i Álvaro Gijón, presumptes padrins dels agents implicats

José Maria Rodríguez i Álvaro Gijón en una imatge d’arxiu.
Agnès Antich
02/07/2016
5 min

PalmaEl jutge d’instrucció número 12 de Palma, Manuel Penalva és qui investiga el cas de corrupció referent a la Policia Local de Palma. Penalva agafà el relleu de la jutgessa Carmen González, que deixà la instrucció per incorporar-se a l’Audiència Provincial a principis de l’any passat. La causa judicial esclatà l’estiu de 2013 arran de la detenció d’un policia local implicat en el cas dels anomenats Àngels de l’Infern i relacionat també amb la filtració dels exàmens d’ingrés al cos de la Policia Municipal de Palma. El fiscal del cas, Miguel Ángel Subirán, està immers en la causa des del principi, amb el suport del fiscal anticorrupció Juan Carrau.

Amb l’aixecament del secret de sumari de la causa s’ha sabut que l’instructor del cas assenyala el president del Partit Popular de Palma, José Maria Rodríguez, com a artífex a l’ombra de l’organigrama corrupte que es pretenia organitzar a la Policia Local, ja fos a través de la filtració d’exàmens d’accés al cos de la Policia, o bé per assignació directa de diferents llocs de feina.

Rodríguez sembla que pretenia envoltar-se d’un grup d’agents als quals facilitaria la col·locació i l’ascens en l’escalafó policial, segons el jutge. Aquests agents mantenien reunions per tal de preparar aquestes maniobres amb el president del PP de Palma a la seu del partit, en el carrer Palau Reial de Palma.

“L’objectiu final era crear una estructura corrupta, o, en el millor dels casos, dòcil i manejable des de la base fins el cim de la piràmide delinqüencial, que els permetés actuar amb absoluta impunitat”, assegura el jutge, per tal d’actuar al servei de determintats polítcs i del seu partit, que instrumentalitzarien les diferents unitats policials, com el GAP, UII o la Patrulla Verda en benefici d’interessos de tot tipus.

Un altre nom que es repeteix en la documentació que obra en la causa és el d’Álvaro Gijón, diputat del PP en el Parlament balear i regidor de Palma. El polític popular, juntament amb Rodríguez i l’exdirector general de Seguretat Ciutadana de Cort, Enrique Calvo, també s’hauria reunit amb els principals agents implicats en la trama de corrupció. Hi ha testimonis que corroboren aquestes trobades dels polítics amb els principals agents, com Daniel Montesions, Carlos Vallecillo, Carlos Tomás o Tomás Mas. Tots aquests policies es troben “imputats per fets gravíssims”, segons l’instructor de la causa.

“Mentre hi hagi ‘el Enano’ a Cort a nosaltres no ens tocaran” digué un dels policies investigats fent referència a Gijón. I és que, així mateix, un subinspector policial, reconegué als investigadors que els que emparaven i protegien dos dels agents implicats, i els feien de padrins, “era de domini públic” que eren Rodríguez i Gijón. Les connexions amb el regidor s’evidencien també per la declaració d’un dels testimonis que assegura que demanà cita amb Gijón perquè estava “cansat dels problemes” amb els agents Nicanor Góngora i Gumersindo Calero. El declarant que regentava un local del passeig Marítim de Palma comprà a Nicanor l’aire condicionat i contractà policies locals com a vigilants. Segons ell, sabia que en contractar policies locals com a seguretat “s’evitava pressions de la patrulla verda”. A més, pagava als policies a través de Nicanor. El testimoni explicà als investigadors que entregà a Gijón totes les factures de Nicanor. “Els rebuts se’ls quedà Gijón” i acomiadà els policies com a vigilants. No va tenir cap problema fins que fou detingut per la Patrulla Verda i presentat davant el Jutjat de Guàrdia. “Em van enviar 14 cotxes i tot el passeig Marítim va veure la detenció” i tenia tots els papers en regla, assegura el testimoni. Ho van fer “pels rencors i les denúncies que havia posat contra ells i perquè havia anat a parlar amb la Policia i amb Gijón”, apunta. Fins i tot, Gumersindo l’arribà a encanonar amb una pistola i ho denuncià.

El ‘modus operandi’ de la trama

En la documentació de la causa són molts els empresaris d’oci de locals de Palma, la Platja de Palma i Magalluf que relaten les pressions que reberen per part d’agents de la Policia Local, com per exemple els membres de l’anomenada Patrulla Verda. Els agents vinculats a determinats empresaris del món de la nit posaven traves i inspeccionaven constantment determinats locals, i moltes vegades, cobraven presumptament doblers o obtenien tota casta de beneficis.

D’altra banda, en llocs concrets, policies locals de Calvià i Palma gaudien de “barra lliure” d’alcohol, serveis sexuals i substàncies estupefaents. Casualment els mateixos locals on presumptament acudien també polítics balears a festes privades i gaudien de certs privilegis, sense que hi anassin els agents policials,

La perversió d’aquests episodis, que els testimonis relaten que es repetien en el temps arriba amb la prestació de serveis de determinats policies locals a diferents establiments del món de la nit. Aires condicionats, seguretat privada, assegurances i entre d’altres.

La investigació continua. En el punt de mira dels investigadors hi ha 69 persones per presumptes delictes de prevaricació, negociacions prohibides a funcionaris, extorsió, suborns, falsetat documental, agressió sexual, sol·licitut de favors sexuals, ús d’informació privilegiada, delictes contra la salut pública, omissió del deure de perseguir delictes, obstrucció a la justícia, coaccions, amenaces, encobriment, associació il·lícita i organització criminal.

MÉS exigeix la dimissió de Gijón i Rodríguez per la trama corrupta a la Policia Local de Palma

MÉS per Palma exigí ahir la dimissió del regidor del PP i diputat autonòmic Álvaro Gijón i del president del PP de Palma, José María Rodríguez, per participar en reunions celebrades a la seu del PP amb agents investigats en la presumpta trama de corrupció a la Policia Local de la Palma. Un cop aixecat el secret de sumari d’aquesta causa judicial, MÉS considera que “queda confirmada la vinculació del PP amb la trama de corrupció de la Policia Local de l’Ajuntament de Palma”, afirmà el partit ecosoberanista en un comunicat.

El partit MÉS per Palma ha recordat que el jutge que investiga la causa explica en diverses interlocutòries que el president del PP de Palma, José María Rodríguez, utilitzava els agents corruptes com a “policia de partit” per afavorir els interessos de poder de l’organització i els interessos econòmics de sectors afins, en una presumpta trama de coaccions, extorsió econòmica i explotació sexual. El partit nacionalista ha destacat que el jutge també assenyala l’actual regidor de l’oposició i del PP, Álvaro Gijón, com a assistent i partícep en les reunions que mantenia el PP amb els policies sospitosos.

MÉS per Palma considera que la gravetat dels fets investigats transcendeix la dinàmica política i, per responsabilitat política, creu “necessàries les dimissions del regidor Álvaro Gijón i del president del PP de Palma”. “Exigim les explicacions pertinents al PP i als seus càrrecs per aquest entramat, el pitjor cas de corrupció de Palma”, ha reclamat MÉS. El partit ha lloat a l’actual govern municipal la seva aposta per la renovació i actualització de l’organigrama del cos.

stats