Rosa Maria Calaf fa la lliçó inaugural del curs al CESAG

La reconeguda periodista ha parlat sobre "el repte d'informar en el segle XXI: renou i silenci" en la lliçó que obre el curs acadèmic al centre Alberta Giménez

Rosa Maria Calaf fa la lliçó inaugural del curs al CESAG
Ara Balears
17/10/2017
2 min

PalmaAquest dimarts s'ha fet l'acte oficial d'inauguració del curs 2017-18 al centre Alberta Giménez (CESAG), centre universitari adscrit a la Universitat Pontifícia de Comillas, que encara manté part del seu alumnat dependent de la UIB. Amb la presidència d'Antonio Obregón, vicerector d'Ordenació Acadèmica de Comillas; Juanjo Montaño, director general de Política Universitària del Govern de les Illes Balears; i Júlia Violero, directora del centre, el saló d'actes del CESAG s'ha omplit de professors, alumnes i diversos directius de mitjans de comunicació de Balears per assistir a la lliçó de Rosa Maria Calaf.

L'excorresponsal de TVE ha parlat de la necessitat actual del periodisme, que ha de tenir clars els objectius per acostar-se tant com sigui possible a la veritat. Aquesta professió, que, malgrat la precarització laboral, ha definit com a "apassionant, útil i necessària", ha d'estar al servei de la societat per proporcionar veracitat i allunyar-se de la politització mediàtica i de la intromissió externa.

Calaf ha recordat a l'auditori que "tot s'aprèn en gerundi", és a dir: que és aprenent que s'aprèn. És per això que el periodisme ha de contribuir a aquest aprenentatge col·lectiu perquè "el lector no ha de ser consumidor de productes i idees", sinó responsable d'escollir entre els múltiples 'renous' i 'silencis' que li arriben per conveniències de diferents interessos que no són els seus.

El periodisme, ha explicat, no ha de prioritzar allò que impacta sobre allò que informa, si no vol ser un instrument d'usar i tirar, i mantenir una relació promíscua entre els poders econòmic, polític i mediàtic. Ha posat com a exemple de servitud còmplice les rodes de premsa sense preguntes i ha demanat que tant periodistes com lectors han de ser més exigents per "guarir la credibilitat del bon periodisme, consolidat com a valor democràtic pels ciutadans".

Després de la intervenció del vicerrector de la Universitat Pontifícia de Comillas, en què ha destacat la importància de l'esforç i de no tenir por, s'han lliurat les distincions als alumnes amb millor expedient del curs passat.

stats