Roschig: “Amb JobMapp, amb un clic trobes feina”
L’aplicació té 7 setmanes de vida i ja disposa de 2.000 persones donades d’alta

PalmaFabian Roschig, Wieland Lindenthal i Christian Boltz són professionals que han passat per grans empreses com Siemens, però que volien provar de volar sols. Uneixen coneixements i passió per la tecnologia i el màrqueting, i un dia, “fent una caminada per la Serra”, parlaven de la gran quantitat de feinetes que estan pendents de fer a casa “i no tens temps per fer perquè treballes moltes hores i les acabes descuidant”, explica Roschig.
Alhora, el fet que hi hagi “milers de desocupats ens semblava absurd. I pensàrem en una aplicació que posàs en contacte uns i altres. Són feines sovint domèstiques, com tallar la gespa o guardar nins”, diu.
I posaren fil a l’agulla. Avui, JobMapp és una realitat que només té set setmanes de vida i que ja té 2.000 persones que s’han donat d’alta o per oferir el seu temps o per demanar ajuda amb les feines i pagar a canvi. “Encara és un poc d’hora per fer-ne una valoració, perquè només uns 100 usuaris han intercanviat serveis, però la veritat és que estam molt satisfets, perquè funciona i cada dia creix el nombre de persones que s’hi interessen i hi participen. És emocionant veure com neix un negoci. Amb un clic trobes feina”, sentencia.
Hi ha vuit categories de serveis, que van de la llar o el bricolatge a una que es diu “experts, perquè engloba moltes especialitats diferents que no sabíem com agrupar. L’altre dia, un turista veié l’aplicació i cercava un mariner per fer una excursió en barca. És un exemple de la diversitat d’oportunitats que genera”, apunta Roschig.
La gratuïtat de la inscripció és una característica que diferencia JobMapp, “perquè no volem limitar-ne l’accés. La gent s’ha de donar d’alta i provar-ho, i si poses una quota, redueixes el nombre d’usuaris. El negoci es basa en el fet que es faci la transacció, i ens quedam una comissió del 15% sobre el preu del servei”, afirma.
El segon atribut que crida l’atenció és la geolocalització. Com que l’aplicació només està pensada per als mòbils, “l’usuari que envia la demanda de feina queda situat en un mapa i, per tant, rep primer les ofertes dels qui té a prop. I és que per passejar el ca o per feines semblants, ens semblava important que es pogués prioritzar la gent que és a prop i que no perdrà ni temps ni recursos pel camí, encara que no es limita per raó de distància”, insisteix el soci de JobMapp.
Tot i que en principi les feines més habituals són domèstiques, a poc a poc JobMapp creix en varietat i per això “estudiam fórmules com crear una cooperativa o una plataforma similar que empari jurídicament la gent que ja comenci a fer feines que superin les quantitats mínimes que es poden fer com a serveis professionals”, diu Roschig. A més, han posat en marxa una assegurança col·lectiva de responsabilitat civil i ara desembarquen a la Península, “on en ciutats com Barcelona o Madrid hi ha molta més gent i més cultura urbanita, que per a aquestes aplicacions va bé perquè la gent no té por de fer venir un desconegut a prestar un servei”.
De tota manera, sembla que a Mallorca tampoc. L’altre dia, una jove cercava algú que li aguantàs els cabells per tenyir-se. “I acceptàrem que fos una feina, perquè si no, com ho fas si vius sol?”, diu Roschig.