Sant Antoni vol un repartiment “equilibrat” dels escolars nouvinguts
El ple de l’ajuntament eivissenc aprovarà demà per unanimitat una declaració institucional per impulsar una comissió d’escolarització local
EivissaA algunes classes d’Infantil del CEIP Vara de Rey, de Sant Antoni de Portmany, més de dos terços dels alumnes són nouvinguts i presenten dificultats per entendre i parlar les dues llengües oficials de l’arxipèlag balear. És la premissa amb la qual parteixen els quatre grups polítics que formen el ple de l’Ajuntament de Sant Antoni de Portmany per aprovar demà una declaració institucional que demana implementar un programa d’escolarització equilibrada promogut per la Conselleria d’Educació del Govern balear. Aquest mecanisme ja s’ha aprovat a altres municipis com Inca o Calvià, on també existeix una gran quantitat d’alumnes nouvinguts. La concentració d’aquests estudiants “provoca un problema educatiu" perquè la tasca docent “resulta més complicada” quan la major part del grup no parla castellà ni català. També es veu afectada la part social perquè “la concentració dificulta la integració dels menors i de les seves famílies”, segons ha explicat l’Ajuntament mitjançant un comunicat.
El programa d’escolarització que el ple demanarà demà surt del Consell Escolar Municipal i inclou actuacions per als alumnes de quart d’Infantil de tot el municipi. Aquestes actuacions serviran per integrar aquells que el primer any d’escolarització desconeixen les dues llengües oficials i s’aplicaran a tots els centres públics i concertats a partir del curs 2018/2019.
A més, es demanarà la creació d’una comissió d’escolarització municipal, on s’elaborarà una llista dels alumnes que desconeixen les dues llengües i es realitzaran entrevistes amb les famílies i els alumnes per determinar si se’ls pot considerar amb necessitats educatives especials per qüestions lingüístiques.