El saqueig de l'Ibatur, a judici
Tres excàrrecs de l'era Matas i dos empresaris hauran de respondre, aquest dilluns, pel presumpte desviament de més de 300.000 euros públics
PalmaLa gestió dels doblers públics en l'era Matas torna als jutjats. L'Audiència de Palma jutjarà, aquest dilluns, tres excàrrecs de l'Institut balear de turisme (Ibatur), dos empresaris i un particular pels delictes de malversació continuada de fons públics, suborn, frau a l'administració, prevaricació, falsedat en document mercantil i tràfic d'influències.
Els principals encausats són els exdirectors gerents de l'Ibatur, Juan Carlos Alía i Raimundo Alabern, per a qui la Fiscalia demana 10 anys de presó. A banda, també seran jutjats l'exresponsable jurídic de l'Ibatur, Miguel Ángel Bonet, per a qui demanen 5 anys i 10 mesos de presó; els empresaris Bartolomé Morey i Kamal Dorai, i l'esposa d'aquest darrer, Francisca Jaume, per a qui el fiscal demana penes que sumen 7 anys de presó. Es reclama, a més, als acusats una responsabilitat civil de 321.000 euros.
El judici està programat de dilluns a divendres, tot i que es podria resoldre en la primera jornada amb un acord de conformitat, segons fonts judicials.
La trama, al descobert
La Fiscalia considera que Alía, Alabern i Bonet van aprofitar els càrrecs per contractar de manera il·legal i arbitrària els tres particulars acusats, de qui obtenien beneficis mitjançant un percentatge sobre les seves adjudicacions.
Segons l'escrit de l'acusació, el pla s'hauria duit a terme menyspreant les normes administratives i legals de contractació pública, evitant la possible concurrència de tercers, fraccionant imports per eludir la licitació pública, amb documentació i factures falses i, a més, cobrant comissions. Els exresponsables de l'Ibatur haurien ordenat a empleats i funcionaris d'Ibatur que tramitassin els expedients de contractació i, en el cas d'Alía i Alabern, van exigir percebre doblers i regals per un valor mínim de 128.440 euros.
Alía, Alabern i Bonet haurien simulat set contractes per beneficiar Dorai i la seva esposa, menyspreant tota norma legal i, en diversos casos, amb una tramitació desenvolupada a una "velocitat inusitada", segons sosté l'acusació pública.
El fiscal considera, a més, que Bonet i Alabern van decidir, presumptament, compensar Alía per la seva renúncia a continuar sent gerent d'Ibatur mitjançant tres contractes simulats d'assessoria per incrementar el turisme alemany cap a les Illes. Alía va dimitir del càrrec el juliol del 2004 per la implicació en l'escàndol del Rasputín, un prostíbul de Moscou on una delegació del Govern va efectuar despeses a comptes de l'erari públic el febrer d'aquell mateix any.
En relació amb l'exigència de comissions, el ministeri públic considera que Alía i Alabern van reclamar un 15% cadascú de la quantia de les contractacions públiques concedides a l'empresari Bartolomé Morey sota amenaça que, si no hi accedia, no tornaria a treballar mai més per a l'Administració. Aquestes quantitats suposaven un sobrecost als contractes adjudicats.
Alabern, per part seva, va reclamar a l'empresari que editàs gratuïtament diversos fullets del seu interès particular que es van acabar facturant a Ibatur. Es tracta del segon judici pel cas Ibatur, relatiu al desviament de fons públics de l'institut. El primer, duit a terme el febrer de 2014, va acabar amb condemna per als quatre acusats.