EDUCACIÓ
Balears10/11/2015

El sector considera insuficient el pressupost d'Educació

FAPA apunta que amb 122 milions d'euros més ja es podria parlar de “progressió pressupostària”

Mercè Pinya
i Mercè Pinya

PalmaEls pressuposts d'Educació per a 2016 no han convençut les principals entitats de la comunitat educativa. El darrer missatge crític amb els números que va presentar el conseller Martí March dimecres passat al Parlament ha arribat aquest dimarts de la Federació d'Associacions de Pares i Mares de Mallorca (FAPA). Creuen que els comptes per a 2016 tenen “llacunes importants” i, fins i tot, “incompliments electorals”.

Reconeixen els esforços que ha fet Educació per impulsar algunes de les accions reivindicades durant els darrers anys com el “rellançament” de l'Institut d'Avaluació de la Qualitat del Sistema Educatiu –instrumentalitzat durant la legislatura passada per Camps i Estarellas per justificar el TIL–, l'Institut per a la Convivència i l'Èxit Escolar, l'atenció a l'escola de 0 a 3 anys, la incorporació de 375 docents o les millores de les partides per als ajuts de menjador i de reutilització de llibres de text. “Reconeixem aquesta feina, igual que reconeixem que les persones al capdavant de la Conselleria no estan de mans plegades, però per més que facem una interpretació de pressupostos amb els ulls posats a l'horitzó d'una legislatura, aquests no són els pressuposts que ens esperàvem”, diuen des de FAPA Mallorca. Consideren insuficient la inversió i que “deixen de banda” assumptes com l'estat de les infraestructures educatives o una “veritable” atenció a la diversitat.

Cargando
No hay anuncios

Concretament, el pressupost d'Educació per a 2016 suposa un augment del 5,63% respecte del de 2015; en total, 817,2 milions d'euros, 41,5 més respecte dels d'enguany, segons les dades que ha proporcionat la Conselleria d'Educació. La comunitat autònoma es gastarà 4.241 milions d'euros en total l'any que ve, dels quals els 817,2 d'Educació representen un 19,2% del total. La partida per a professorat s'endú 461,3 milions d'euros, un increment del 4,2% respecte de 2015, quan s'hi han destinat 442 milions i 421 l'any 2014. Aquesta partida reserva 18,6 milions per a l'increment de la plantilla de professorat, que aquest curs 2015-16 ha estat de 375 places, i l'increment salarial de l'1%, que representa 4,7 milions. L'increment més important és el que es preveu destinar a reformes i construcció de nous centres educatius, d'un 30,6%: 8,8 milions per a la construcció de tres nous centres, 900.000 per a reparacions urgents, 600.000 per a la retirada d'amiant i 400.000 per a la supressió de barreres arquitectòniques.

Amb tot, des de FAPA consideren simbòlic l'augment de 41,5 milions d'euros en termes absoluts respecte dels pressuposts de 2015. “Tenim la sensació que continua sense haver-hi llençol per tapar tothom”, diuen des de FAPA. I apunten que només l'augment al 3,5% del Producte Interior Brut –el que significaria un pressupost de 939 milions d'euros enfront dels 817,2 actuals– seria suficient per “percebre la progressió pressupostària de què parlaven els programes electorals”. Actualment, de fet, el pressupost representa el 3% del PIB.

Cargando
No hay anuncios

“Les famílies no podem esperar un any més el miracle d'un nou finançament estatal, perquè quan arribin a la Moncloa, sigui qui sigui, diran que la cosa econòmica no està gaire bé i amb aquesta cançó, almenys a les famílies, se'ns passa l'arròs i als nostres fills i filles se'ls escapa el futur com l'aigua entre els dits”, diuen.

Illes per un Pacte també qüestiona els números

Cargando
No hay anuncios

L'entitat que agrupa diferents col·lectius del sector educatiu, des d'Escola Catòlica fins a l'Assemblea de Docents, Illes per un Pacte, també ha incidit en la “insuficiència” dels pressuposts. “El tímid increment de la partida per a Educació ens deixa molt enfora del camí que seria lògic per aconseguir el percentatge del PIB que demana el document del Pacte Social per a l'Educació”, indiquen en el resum de la reunió de divendres passat amb el conseller March. Fins i tot van més enllà i qüestionen que es puguin abordar dos “problemes molt greus” com l'adequada atenció a la diversitat i la millora de les infraestructures, amb les partides assignades.

Més contundents han estat aquest cap de setmana les crítiques de l'Assemblea de Docents, que parlen de decepció i continuisme respecte del Govern Bauzá. Insisteixen, igual que la FAPA, en el percentatge que suposen els pressuposts d'Educació respecte del PIB. Si bé el 2015 representaren un 2,89% del PIB, i tenint en compte que el PIB serà un 3% més elevat, els comptes per a 2016 suposaran un 2,96%. “Veim un lamentable augment de 7 centèsimes que ens torna a deixar un pressupost educatiu molt pobre amb una inversió per davall del 3% i molt lluny de la mitjana espanyola, que ara mateix està al voltant del 4%, i de la mitjana europea, del 5,3%”, deien els docents aquest dissabte. En aquest sentit, retreuen als partits del pacte d'esquerres que prometessin augments anuals del 10%, com MÉS, o arribar al 5% –PSIB– i al 7%, com Podem. “El que tenim no apunta ni que gradualment es pugui arribar a aquestes xifres al final de la legislatura”, afirmaren.

Cargando
No hay anuncios

Aquestes crítiques se sumen a les que feren arribar aquest dilluns els sindicats de l'ensenyament de les Pitiüses a la consellera d'Hisenda, Catalina Cladera.