El sector públic balear s'ha reduït un 11,5% d'ençà de la crisi
Les retallades han suposat la desaparició de més de 9.000 salaris els darrers sis anys
PalmaL'ocupació pública ha estat una de les grans víctimes de la crisi, especialment de les polítiques de 'retallades' que se'n van derivar. La Fundació Gadeso ha dedicat el seu darrer estudi a l'evolució de les contractacions en el sector públic balear. El resultat que ha obtingut mostra que la contractació ha davallat un 11,5% des de l'any 2010. Al 2010, 72.200 persones treballaven per al sector públic. L'any passat, no arribaven a 64.000. Durant aquest període, s'ha eixamplat la precarietat del sector públic balear en relació amb l'estatal. Així, per exemple, l'any 2010 a les Illes Balears hi havia un 2,3% menys de persones assalariades en el sector públic que al conjunt de l'Estat. L'any 2015, aquest diferencial s'ha enfilat fins al 4,3%.
L'estudi trenca amb algun mite associat a l'ocupació pública com és el de l'estabilitat. Un 22,8% dels assalariats del sector públic eren temporals. La xifra ha variat entre el 19,7%i el 25,6% en el darrer sexenni. La temporalitat afecta molt més les dones. En el període analitzat, la mitjana de temporalitat femenina és un 8,7% major que la masculina. L'any passat es va tancar per sobre de la mitjana amb una diferència del 10,2%.
Conclusions
Gadeso afirma en l'estudi que el el fet que hi hagi menys persones assalariades al sector públic balear, en comparació amb la resta de l'Estat, "pot ser indicador d'uns serveis públics per davall dels estàndards mitjans", una situació que la fundació associa al deficient sistema de finançament.
En aquest sentit, destaquen que la majoria de serveis públics estan relacionats amb la igualtat d'oportunitats, l'equitat, la prevenció de la vulnerabilitat social i la promoció social. El 21%, per exemple, es dedica a la docència no universitària i el 25% a les institucions sanitàries.
La fundació denuncia una certa "complaença" de l'opinió pública vers les retallades al sector públic sense reparar que la grandària de l'ocupació en el sector públic està lligada a la prestació d'uns serveis de qualitat, especialment, en aspectes sensibles per a la cohesió social, com ara, l'escola, la sanitat, els serveis socials o els serveis d'ocupació.