URBANISME

La sentència que salva es Guix veu inconstitucional la llei Company

El Tribunal Superior avisa que no s’atén a la legislació bàsica estatal

La sentència que salva es Guix veu inconstitucional la llei Company
Quim Torres
19/06/2014
2 min

PalmaEl Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) ha considerat ajustat a dret l’acord del Consell de Mallorca de juny de 2010 que va modificar el Pla Territorial per qualificar els terrenys del Guix (Escorca) com a sòl rústic i impedir així la macrourbanització de la zona. La sentència de la sala contenciosa administrativa, a més de retreure amb contundència l’actuació de l’Ajuntament d’Escorca, el batle del qual era l’ara vicepresident del Govern Antonio Gómez (PP), també posa en dubte la Llei 7/2012, més coneguda com a llei Company, que era un dels arguments esgrimits en el recurs de l’Ajuntament per mantenir el projecte urbanitzador. El qüestionament és tal que fins i tot arriba a considerar inconstitucionali aquesta norma impulsada per l’actual conseller d’Agricultura, Biel Company (PP).

La sala adverteix que tant el text refós de la Llei del sòl estatal, de l’any 2008 i que és vinculant per a la legislació balear, com la jurisprudència del Tribunal Suprem “no permeten sense més legalitzar els assentaments que haguessin estat il·legalment implantats; és a dir, el text refós de 2008 no permet la transformació de sòl rural al marge de la llei”. Per això, els magistrats avisen que “o el legislador balear s’atén a la legislació bàsica o pot interpretar-se la legislació balear integradorament amb la legislació bàsica o, en fi, la legislació balear és inconstitucional”.

Madrid ja va avisar

En la sentència, la Sala admet que coneix que el govern central ja va advertir l’Executiu balear de la possible inconstitucionalitat d’aquesta norma i que, a conseqüència d’aquesta advertència, es varen obrir negociacions prèvies al recurs d’inconstituticionalitat, però aquestes “han conclòs sense que es formulàs el recurs i sense que la Llei 7/2012 hagi estat modificada”. A partir d’aquí, avisa que, en endavant, la Sala podria plantejar “qüestió d’inconstitucionalitat” perquè el Tribunal Constitucional decideixi, si ho considera necessari, quan depengui la resolució d’algun plet de l’aplicació d’alguna disposició de la Llei 7/2012 que ells considerassin contrària a la norma bàsica anterior o a qualsevol altra.

La sentència, que desestima el recurs presentat per l’Ajuntament d’Escorca contra la desclassificació dels terrenys, pot ser recorreguda en cassació davant el Tribunal Suprem. Es dóna la circunstància que surt de la Sala del TSJIB que, amb els mateixos magistrats, declarà la setmana passada que el càrrec de president del Govern que ocupa José Ramón Bauzá és compatible amb la titularitat d’una farmàcia.

stats