Set detinguts per les falses denúncies per intoxicacions a hotels de Mallorca

La Guàrdia Civil no dona per tancada l'operació i no descarta més "sorpreses"

La delegada del govern, Maria Salom, i el coronel de la Guàrdia Civil, Jaime Barceló.
Jaume Vinyas
07/09/2017
2 min

PalmaLa Delegació del govern ha confirmat aquest dijous la detenció de set persones, de nacionalitat britànica, en el marc de la investigació sobre el suposat frau de les falses denúncies per intoxicacions alimentàries a hotels de Mallorca. Entre els arrestats, hi hauria els presumptes cervells de l'operació, que podria tenir ramificacions al Regne Unit. Tampoc no es descarta que la presumpta trama operàs a altres províncies espanyoles.

La suposada estafa es va començar a detectar l'any 2014, segons ha indicat la delegada del govern, Maria Salom, però s'ha multiplicat de manera progressiva. Així, per exemple, l'any 2015 es van presentar 160 reclamacions per valor de 3 milions d'euros; l'any passat, en canvi, foren unes 400 per una quantia de gairebé 8 milions d'euros. Salom ha avançat que la quantia total de les reclamacions podria ascendir fins als 50 milions. Tot i que, “per prudència”, ha assenyalat que no es pot donar per fet que l'operació posi fi a aquesta presumpta estafa, sí que ha afirmat que la repercussió internacional que ha tingut obligarà que “molts s'ho pensaran dues vegades” a l'hora de presentar una falsa reclamació.

El coronel de la Guàrdia Civil, Jaime Barceló, ha indicat, per part seva, que “creiem que els detinguts son les persones que estarien operant a les Illes, però la investigació està oberta i ens podem trobar alguna sorpresa”. El representant de la benemèrita no ha volgut entrar en gaire detalls i ha recordat que les diligències judicials es troben sota secret de sumari. Amb tot, ha assenyalat que la investigació es va iniciar en un parell de municipis de la zona nord, entre els quals només ha esmentat explícitament Alcúdia.

Salom ha afegit que les denúncies s'han presentat a establiments de totes les categories i ha explicat que els suposats estafadors es van aprofitar d'un canvi de la normativa de consum del Regne Unit, el 2013. Així, segons ha explicat, bastava que els turistes presentassin un certificat de compra de qualque producte estomacal en una farmàcia perquè les autoritats britàniques els donassin credibilitat. La delegada ha assenyalat que les autoritats britàniques fan feina ara en una nova normativa que impedeixi la facilitat amb què s'han acceptat aquests denúncies falses.

stats