Sotomayor serà finalment sancionada per les seves declaracions a IB3
La jutgessa ha considerat que la interna va cometre una falta d'injúries i calúmnies
PalmaLa jutgessa de vigilància penitenciària ha confirmat aquest divendres dematí la sanció imposada contra la interna Margarita Sotomayor arrel de les declaracions al programa 'Dues Voltes' del canal IB3 sobre presumptes maltractes a la presó de Palma. La magistrada ha considerat, finalment, que les declaracions de l’exdirectora de Comunicació del Consell de Mallorca constitueixen una falta d'injúries i calúmnies, per la qual cosa Sotomayor haurà de complir la sanció de 30 dies sense passejades ni esbarjo.
Margalida Sotomayor és una de les condemnades en el primer judici contra Maria Antònia Munar pel cas Maquillatge, la qual compleix des de finals del 2013 cinc anys de presó per haver firmat la concessió de subvencions a una productora televisiva per uns programes que no es van fer mai.
Cal recordar que a les declaracions esmentades, la interna afirmava, entre d'altres coses, que "mai vaig pensar que es vulnerassin els drets humans de la manera que es fa a presó" o que es produïen "maltractes contínuament, maltractes de paraula cada dia, a totes hores" o que "el més suau que he escoltat és: 'no mereixeu l'aire que respireu'", referint-se als funcionaris del centre.
Desestimat el recurs
La jutgessa ha tombat, així, el recurs interposat per Sotomayor i el seu advocat, Vicente Campaner, presentat el 10 de novembre del 2016 al jutjat de vigilància demanant la l'absolució de la interna per falta de proves, denunciant la vulneració del seu dret a la defensa i, conseqüentment, també del seu dret fonamental a la presumpció d'innocència. Es confirma, per tant, en la seva totalitat la sanció imposada per la comissió disciplinària de la presó de Palma.
El 6 d'octubre de l'any passat, quan el centre penitenciari va proposar sancionar Sotomayor, Campaner ja va presentar un escrit a la presó al·legant que els fets pels quals es pretenia castigar l'ex directora de Comunicació no eren constitutius d'infracció, ja que les presumptes calúmnies i injúries de les que s'acusava a la interna hauríen d'haver estat falses. Segons afirma l'advocat, aquest fet mai s'ha pogut acreditar.
Campaner, qui també és fundador i president de l'associació sense ànim de lucre que dona assistència a les persones que viuen en centres penitenciaris 'Equip 25.2', assegura que es tracta d'una "denúncia social" i que "cal que prevalgui el dret a la llibertat d'expressió i a la informació de qui es limita a compartir el seu pensament, opinió i judici de valor en base una experiència viscuda en primera persona.
Més casos de maltractes
Campaner ja va subratllar a l'escrit que presentà a l'octubre al Centre Penitenciari que al programa 'Què passa a la presó de Palma?' del canal IB3 s'entrevistaren a diverses internes, les quals ocultaven la seva identitat per por a represàlies, que coincidien amb les experiències de Sotomayor.
Igualment, cal tenir en compte que l'any 2013 l'Audiència Provincial condemnà a dos funcionaris de la presó de Palma que, segons explica el lletrat, va demostrar-se que composaven "una autèntica organització criminal".
Campaner presentarà un recurs d'apel·lació lamentant la llarga espera de la resolució de l'anterior recurs i demanant la nul·litat de la sanció.