El Suprem anul·la l’adjudicació de l’únic crematori de les Pitiüses
La sala dona la raó a l’empresa Pompas Fúnebres Ibiza SA i creu que el concurs s’hauria d’haver declarar desert
EivissaEl Tribunal Suprem no ha admès a tràmit el recurs de cassació presentat per l’empresa Grup VFV SL contra la resolució del Tribunal Superior de Justícia de Balears que confirmà la sentència del Jutjat Contenciós Administratiu número 3 de Palma, que el febrer del 2016 anul·là la concessió.
L’origen d’aquesta sentència va ser un recurs presentat per la licitadora Pompas Fúnebres Ibiza SA, que va denunciar que cap de les tres empreses que es van presentar al concurs (Pompas Fúnebres, VFV i Funebalear) s’adequava al plec tècnic i, per tant, haurien d’haver estat excloses.
Ara, segons la sentència de l’alt tribunal, l’Ajuntament de Santa Eulària haurà de treure de nou a concurs el crematori, que està construït des del 2015 i que dona servei a les Pitiüses des de fa un any, sota la marca Aurens.
Segons la mateixa empresa, durant aquest any s’han fet un total de 270 incineracions, cosa que representa un 30% dels decessos. Això suposa que la xifra a les Pitiüses es troba una mica per sota de la mitjana espanyola, que assoleix el 35%. La importància d’aquesta instal·lació, però, és perquè per primera vegada en la història “la prestació d’aquest servei no obliga a desplaçar-se a Mallorca o a la Península”.
Entre les dades del primer any d'activitat, també crida l’atenció que el 33% d’aquestes incineracions hagin estat fetes a ciutadans d’altres països de la Unió Europea. A més, el 20% dels incinerats eren residents a Santa Eulària del Riu, cosa que feia que gaudissin d’un descompte del 50% respecte de les tarifes oficials, mentre que la resta residia als altres municipis d’Eivissa i Formentera.
Des de Pompas Fúnebres asseguren que ara podrien emprar el crematori perquè es tracta d’una instal·lació municipal pública.