El Suprem confirma un any de presó per a les feministes que entraren a l'església de Sant Miquel
El Tribunal considera provat que van cometre un delicte contra la llibertat religiosa
MadridEl Tribunal Suprem ha confirmat la condemna a un any de presó per un delicte contra la llibertat religiosa per a cadascun dels cinc joves que van interrompre una missa a l'església de Sant Miquel de Palma el febrer del 2014 per protestar contra la reforma de la llei de l'avortament.
L'alt tribunal ratifica les penes acordades l'octubre de l'any passat per l'Audiència Provincial de Balears sobre la base que van cometre el delicte contra la llibertat religiosa previst pel Codi Penal.
La llei castiga qui "amb violència, amenaça, tumult o vies de fet, impedís, interrompés o pertorbàs els actes, funcions, cerimònies o manifestacions de les confessions religioses inscrites en el corresponent registre públic del Ministeri de Justícia".
El tribunal parteix dels fets ocorreguts el diumenge 9 febrer del 2014, quan un grup de trenta persones, en el qual hi havia els acusats, va entrar en el temple mentre es feia la missa de les 12 h, "la qual cosa sabien sobradament".
Van avançar en grup pel passadís fins aproximadament la meitat del temple, cridant repetidament "avortament lliure i gratuït" i "fora els rosaris dels nostres ovaris", i van desplegar una pancarta amb aquests mateixos lemes i altres símbols.
El personal de l'església i els feligresos van formar una barrera i, estenent els braços i les mans, van aconseguir fer retrocedir fins a la sortida el grup, que va continuar cridant les seves consignes, segons els fets provats pel Suprem.
Una vegada desallotjats els acusats i la resta de manifestants, el sacerdot va tranquil·litzar els assistents i va reprendre la missa que, en total, va ser interrompuda durant uns deu minuts.
En aquest cas, conclou el tribunal, es va produir una interrupció d'un acte religiós, d'una cerimònia pròpia i característica del culte catòlic en un dia de precepte, en els quals la missa és especialment important per a aquesta confessió religiosa.
A més, afegeix que es va fer mitjançant la formació d'un tumult, ocasionat per la presència d'unes trenta persones que van envair el lloc del culte, que cridaven, que portaven pancartes i no van abandonar el lloc fins que van ser desallotjats.
També valora que es va mantenir durant un temps d'uns deu minuts, la qual cosa ha de considerar-se rellevant en un acte o cerimònia que ordinàriament té una durada d'entre trenta i quaranta-cinc minuts, i que solament va cessar per l'actuació del personal de l'església i d'alguns assistents.
La Sala afirma que "és clar que els assistia el dret d'expressar lliurement la seva opinió, i de manifestar-se dins els límits legals", però això no els autoritzava a fer-ho de manera que, "actuant a l'interior del lloc destinat al culte, suprimissin un dret fonamental dels altres", el de la llibertat religiosa.