SOLIDARITAT I CULTURA

Les talaies de Mallorca ressorgeixen pel patrimoni i els drets humans

Èxit aclaparador de la iniciativa solidària de la Societat Balear de Matemàtiques

Les talaies de Mallorca ressorgeixen pel patrimoni i els drets humans
M.g. / J. V.
07/01/2017
4 min

PalmaJornada ‘històrica’ a Mallorca. Feia gairebé dos segles que les torres i talaies costaneres de l’illa van deixar de funcionar, però ahir professors de l’IES Marratxí i la Societat Balear de Matemàtiques SBM-XEIX van transportar el paisatge a aquells temps. Es van tornar a encendre, però amb un objectiu diferent del qual van ser concebudes. En concret, aquesta encesa, que va tintar la costa del territori, va servir com a acte simbòlic per defensar els drets humans i sensibilitzar tothom davant el drama humanitari que viuen els refugiats de la Mediterrània. “Han transformat la seva funció”, explicà un dels impulsors de la idea, Pep Lluís Pol.

Fotogaleria de les torres i talaies costaneres enceses

“Intensa” i “emotiva” són els primers adjectius que Pol utilitzà per definir aquest dia, que quedarà en la memòria de molts mallorquins. “S’hi ha bolcat una gentada. Només a Sant Salvador ens han dit que han calculat unes 300 persones”, explicà Pol. També a altres punts més inaccessibles hi va acudir gent, i a altres indrets en què s’ha de fer “una bona excursió”. En concret, Pol posà l’exemple d’Alcúdia, on es van recomptar unes 40 persones tant al migdia com al vespre.

Pol apuntà que estan “molt contents de la resposta de tothom”, tant individualment com col·lectivament, i celebrà que no s’haguessin produït incidents -tot i que també es tenia el suport de l’112, pendent de cada encesa-. La participació, de fet, considerà que va ser “la clau” de l’èxit de la jornada. “La idea no és nostra, la tenia molta gent a la ciutat. Tohom que ha anat d’excursió i ha vist una talaia ha pensat que estaria bé reprendre’n el funcionament”, explicà Pol, i afegí: “Només ha estat dir que des de l’IES de Marratxí hi posàvem fil a l’agulla que la gent s’hi ha bolcat”.

De moments emotius, Pol assegurà que en va viure un parell. Al migdia, al castell de Bellver, amb les autoritats i en la lectura del manifest redactat per Joan Bort -un altre professor de l’institut- en va ser un. També destacà quan Martí Mayol, un altre dels organitzadors, va donar l’avís a través d’un missatge que ja partien “navegant cap a la Dragonera”, a primera hora del matí, quan ha començat l’encesa de tot. Quan s’encenia cada talaia, Pol assegurà que el nivell de reaccions de la gent “anava a un ritme que el cor no podia seguir”.

Des del cel també es va veure la il·lusió dipositada per la gent. Joan Roig, pilot de l’avioneta que va reconèixer Mallorca seguint el procés, va expressar també als seus companys l’emoció de passar per damunt les torres i veure tothom saludar.

“Després de l’estrès del vol, ressorgeixen aquelles imatges des del cel de gairebé totes les talaies i indrets des d’on la gent ha fet sentir la seva veu i el seu cor mitjançant el fum, les bengales, els llençols i els braços a l’aire per demostrar que el món és ple de bona gent. No s’esborraran mai del meu cervell cada una de les torres i persones que hem sobrevolat; eren sobrecollidores”, assegurava, tot emocionat.

Cap a la segona edició?

La idea, ara -diu Pol-, és fer-ne un recull documental “perquè la diada quedi dins la memòria de tots”. Ara bé, afegí que a la dels assistents “ja hi quedarà”. Sobre si aquesta iniciativa es durà a terme els propers anys, Pol pensa que pot ser “fàcil” repetir-la. De tota manera, primer demana deixar-li “pair” l’èxit. Això sí, assegurà que des de la Direcció Insular de Patrimoni han investit un pla de restauració de torres i talaies -que ha coincidit en el temps amb aquesta acció- que pot suposar que “donin el testimoni”.

Pol explicà que la iniciativa va sorgir d’un grup d’amics que sol sortir d’excursió, tot i que en realitat ja feia 30 anys que li rondava pel cap. “Sempre que passava per sota d’alguna, pensava: seria maco que es tornassin a engegar”.

Finalment, la idea va anar calant i va guanyar adeptes a l’IES Marratxí i a la Societat Balear de Matemàtiques, les dues institucions on fa feina. Un cop es va decidir posar el projecte en marxa, va sorgir la idea de donar sentit humanitari a la jornada. Exhaust i satisfet a parts iguals, admeté que l’èxit de la convocatòria els va desbordar.

Al llarg de tot dissabte, les xarxes socials van bullir. Les autoritats també es van sumar a la iniciativa. Així, el conseller de Medi Ambient, Vicenç Vidal; el batle de Palma, José Hila; el president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat, i el vicepresident, Francesc Miralles, van participar en l’encesa de la torre del castell de Bellver, que es va voler sumar a la iniciativa. “Reivindicam les torres de defensa per recordar el drama dels refugiats i alçar la veu contra la passivitat d’Europa davant tanta mort”, va escriure Ensenyat al seu compte de Twitter.

Les talaies s’encenen de nou, però ja no alerten de l’arribada de corsaris, sinó de l’existència d’un poble que estima el seu patrimoni.

stats