HI VENS O HI VAS?

Terra Cuita, la nova artesania, la de sempre

Des del 1861, la cinquena generació d’una família, amb Pep Serra Crespí al capdavant, aposta per la renovació de la ceràmica i obre botiga a Palma

Terra Cuita, la nova artesania, la de sempre. / ISAAC BUJ
Cristina Ros
23/06/2017
2 min

Ara fa tot just un mes que Terra Cuita va obrir nova botiga al centre de Palma, a l’espai que en els darrers anys havia ocupat la galeria Louis 21. La fàbrica de ceràmica de Pòrtol, coneguda tradicionalment com Can Tiet, atresora ja cinc generacions d’una mateixa família que, des del 1861, treballa el fang amb el torn. De fet, Pep Serra Crespí agraeix al seu pare que, durant els estius gairebé des que en té record, en comptes de dur-lo a jugar a futbol, es preocupàs perquè aprengués a manejar el torn. Ara, Pep Serra és al capdavant del negoci i és el principal artífex de la renovació que han fet sense deixar, en cap moment i sota cap concepte, l’essència de la tradició artesana que va heretar.

Només apropar-te a qualsevol de les botigues de Terra Cuita, la nova del carrer de la Concepció de Palma, la de Santanyí (carrer Portell, 25) o a la vella olleria de Pòrtol (carrer de la Roca Llisa, 24), els colors atreuen la teva mirada. D’un temps ençà, Terra Cuita ha convertit plats, bols de tota mida, gerres, tassons, tasses i altres peces en una gamma meravellosa de tonalitats que parlen de la mediterraneïtat. Com també en parlen les llengües i els peixos que han adaptat com a dibuixos per a les ceràmiques. Com també ho són, essència nostra, les greixoneres i els siurells. M’agraden molt els colors que treuen. Quan deman a Pep Serra com ho fan per aconseguir aquestes noves tonalitats, tan lluminoses, em contesta que només té un secret: fer proves i proves i més proves. Això, i saber quin fang compres, perquè el de l’illa fa temps que va deixar de ser bo per a la diversitat que exigeix la contemporaneïtat. I parlant de diversitat, a Terra Cuita, també fan peces per encàrrec, personalitzades, sempre singulars.

stats