Terraferida alerta que la Llei d'urbanisme permet "alguna de les majors pilotades urbanístiques de la història"

El col·lectiu denuncia que la disposició número 14 no només afectarà als terrenys de Matutes sinó que obrirà la porta a "urbanitzacions a Mallorca"

Terraferida creu que Cala Blanca pot ser una de les zones afectades per la disposició número 14.
N.s.
09/12/2017
3 min

PalmaL'aprovació de la Disposició Transitòria 14 de la Llei d'urbanisme encara aixeca polseguera. De fet, s'està començant a popularitzar un nou nom per a la normativa: la 'Llei Matutes', la qual, aquest dissabte ha tornat a ser denunciada. Aquesta vegada ha estat Terraferida, que ha través d'un comunicat ha criticat que la introducció d'aquesta disposició "permet alguna de les majors pilotades urbanístiques de la història".

Des del col·lectiu alerten que la disposició transitòria obrirà també "la porta a urbanitzacions a Mallorca", ja que estableix que "els terrenys que, a l’entrada en vigor d’aquesta llei, es trobin classificats formalment com a sòl urbanitzable (...) i estiguin consolidats per a l’edificació en més del 90% de la superfície susceptible de ser edificada segons l’ordenació establerta en el seu pla parcial, poden classificar-se com a sòl urbà quan es revisi el planejament general". Segons Terraferida, aquestes requalificacions seran "arbitràries" perquè "els ajuntament podrien mesurar aquest 90% edificat segons els hi convingui".

També critiquen que no es tingui en compte el que es dicta des dels Plans Territorials Insulars (PTI) i només es faci cas al "planejament municipal", encara que no estigui adaptat als PTI insulars. Així, "es torna a premiar als ajuntaments que no s'han adaptat al PTI i es castiga als que sí ho han fet". A banda d'això, creuen que s'ha legislat "una vegada més" sense preveure quines conseqüències pot ocasionar l'aprovació d'aquesta disposició.

La Llei d'urbanisme "podria aconseguir que llocs que es van protegir el 2008, com Cala Blanca o Montport - a Andratx - s'acabin edificant tot i estar en zona Unesco", alerten des de Terraferida. A més, apunten, no se sap què pot passar amb altres llocs fins ara desclassificats o protegits, com Pinars de Bonaire a Alcúdia, Bens d'Avall o Port del Canonge a Sóller, es Guix a Escorca, Can Llaudis, Can Tomàs, Cala Gració, Cap Negret o Sant Rafel a Eivissa.

Per què 'Llei Matutes'?

Les alarmes sobre la disposició número 14 van saltar perquè permetrien, bàsicament, legalitzar diversos negocis - hotels, discoteques i parc aquàtic - de la família Matutes que estan construïts damunt sòl rústic i massa prop de la costa, ja que fins ara la normativa establia que s'havien de respectar els primers 300 metres de costa abans de fer qualsevol nova construcció.

Per tant, amb l'aprovació de la nova llei, passarien a ser legals, com a mínim, els hotels Grand Palladium, el Hard Rock i Ushuaïa, a més de la discoteca Hï - abans Space - i Aguamar. El més rellevant de tot això, però, és que els terrenys en què Abel Matutes pensava construir-hi un camp de golf, a més d'un centre comercial de 41.000 metres quadrats i diverses zones verdes, comercials i esportives - el que es va conèixer com Eivivegas - podrien considerar-se urbans. Aquest pla es va presentar fa cinc anys i el lloc on es volia construir era el lloc on la constructora de les autopistes d'Eivissa va dipositar la terra sobrant de les expropiacions, entre la discoteca Hï i la carretera de l'aeroport.

Els aspectes "positius" de la llei

Des de Terraferida també han volgut remarcar els aspectes "positius" de la nova Llei d'urbanisme, com per exemple el fet que es destini més percentatge de sòl a habitatge públic, que els agroturismes només puguin fer-se en "explotacions agrícoles i ramaderes preferents" o que s'hagi mostrat intenció de "millorar" la disciplina i s'hagi prohibit la urbanització de ses Variades a Sant Antoni.

Tanmateix, asseguren que les modificacions "d'última hora" han empitjorat la llei fins al punt "que s'ha renunciat a a tenir un marc urbanístic més estable" a causa del "cúmul d'interessos" que ha influït en la redacció de la nova normativa i que l'ha acabat convertit "en un veritable despropòsit, plena d'excepcions que probablement tenen nom i llinatges".

stats