Balears04/05/2017

"El Minerval és com aigua amb oli modificat"

La cap d'oncologia de Son Espases que denuncià els fets es reafirma en la seva concepció del fals fàrmac el dia en què ha declarat davant el jutge

Anna Schnabel
i Anna Schnabel

PalmaFou arran d'una carta de la cap d'oncologia de l'hospital de Son Espases, Josefa Terrasa, que la presumpta venda fraudulenta d'un suposat medicament contra el càncer va arribar al Consell Social de la Universitat de les Illes Balears (UIB). Uns minuts abans d'entrar a declarar davant el jutge que instrueix la causa, Enrique Morell, l'oncòloga ha assegurat a l'ARA Balears que es reafirma en la seva concepció del Minerval, el qual considera que no és més "que aigua amb un oli modificat". Després d'aportar la seva versió en qualitat de testimoni, també ha afirmat davant els mitjans i en la mateixa línia que "el Minerval, ara per ara, encara no té demostrat el seu poder terapèutic".

Terrasa denuncià els fets després de constatar que alguns dels seus pacients havien pagat xifres de doblers elevadíssimes pel fàrmac experimental amb suposades propietats curatives contra un tipus de càncer que es troba ara sota sospita. Cal recordar que dimarts ja van declarar els catedràtics que haurien comercialitzat de manera irregular el fàrmac en fase de proves, Pablo Escribá i Xavier Busquets, així com la dona del primer, Juana Alemany, que hauria estat administradora d'algunes plataformes en línia des de les quals es comercialitzaven algunes de les substàncies que ara estan sota la lupa dels investigadors.

Cargando
No hay anuncios

"Hem de deixar que les coses es facin com toca", ha afirmat Terrasa, que també ha volgut deixar clar, una vegada més, que "els malalts han de confiar en els seus metges". Tanmateix, ha explicat que les preguntes que li ha fet el jutge eren "difícils" i que no li ha "resultat gens fàcil separar el fet de ser testimoni i alhora perit", si bé hi ha afegit que prefereix mantenir-se "asèptica", abans que la justícia decideixi: "No he volgut saber ni què van declarar els altres".

S'hi han personat, entre d'altres representants, l'advocat de la UIB, Gabriel Garcías; l'advocat de quatre dels cinc investigats, Santiago Fiol, i el representant de Lipopharma, l'empresa que antigament estava domiciliada a l'habitatge d'Escribá i Alemany i que gaudia dels drets d'explotació i comercialització d'alguns productes que tenien patentats els catedràtics. Per a aquest darrer, el jutge ha acceptat que assisteixi a la instrucció del judici en qualitat de responsable civil.

Cargando
No hay anuncios

Després de Terrasa ha declarat el catedràtic Félix Grases, qui també dirigeix l'Institut Universitari d'Investigació en Ciències de la Salut (IUNICS), institució participada per la UIB. Segons ha explicat Grases, que també ha declarat en qualitat de testimoni davant el jutge, fou aquesta institució la que va rebre la carta de Terrasa i la va dirigir al Consell Social de la UIB, l'òrgan que finalment la va remetre a la Fiscalia. Aquest fet va tenir lloc un any després que l'oncòloga ja posàs en coneixement de la situació el rectorat de la universitat sense cap efecte.

El catedràtic ha explicat que Escribá i Busquets no van ser acceptats a l'institut que presideix perquè incomplien alguns dels protocols als quals han d'adherir-se els que en formen part. Igualment, ha volgut aclarir que un "nutracèutic", paraula que utilitzaren en el passat els catedràtics investigats així com el seu advocat per a descriure la substància investigada, exclou, per definició, qualsevol "producte sintetitzat", com seria la molècula del Minerval o la d'un producte amb propietats curatives comprovades.