Versions contràries que mantenen les sospites

El magnat nega haver ofert doblers perquè els testimonis no l'incriminin: "poden estar segurs que és mentida"

Tolo Cursach
Anna Schnabel
29/07/2017
4 min

Palma“Poden estar segurs que és mentida, ningú del grup ha ofert diners per amenaçar testimonis del cas”, ha asseverat Tolo Cursach. Aquesta ha estat la seva resposta a la jutgessa Francisca Ramis quan li ha preguntat, a través del monitor de videoconferències, si coneixia algú del seu grup empresarial que hagués pagat a sicaris o a testimonis per a que canviàssin de versió. De manera similar ha contestat l’exdirectiu del grup Cursach Ocio, Tolo Sbert, empresonat també des del març. No obstant, una contradicció entre les declaracions dels dos presumptes caps de l'entramat corrupte batejat amb el nom del 'magnat de la nit' han posat en alerta els fiscals d’Anticorrupció, Miguel Ángel Subirán i Juan Carrau, que han anunciat la seva decisió de posar-ho en coneixement del jutjat.

Les paraules de l’empresari, que compareixia des de la presó d’Alacant per declarar com a testimoni en el segon judici del cas, havien d’aportar proves a favor de la innocència del presumpte sicari que es jutjava, M. C. S., ja que fou citat per la defensa. La seva breu declaració, però, s'ha fet esperar. Cursach ha comparegut davant el tribunal pocs minuts després d'iniciar-se el litigi, si bé en un primer moment s'ha negat rotundament a parlar. “Jo faig el que em diuen els advocats -s'ha excusat- perquè tinc por que les respostes puguin ser utilitzades en contra meva”.

Declaració forçada

La jutgessa, però, hi ha insistit: “té molts advocats, parli amb ells, segur que algun el podrà atendre”. Li ha ordenat que més tard hauria de xerrar ja que, de no fer-ho, podria incórrer en la comissió d'un delicte. Amb tot, la magistrada ha intentat tranquil·litzar l’empresari, davant el neguit que mostrava: “faré un poc de la seva advocada, només un poc”, li ha dit, assegurant-li que l’avisaria si alguna pregunta podia posar en perill la seva defensa.

Sbert, per la seva banda, ha assegurat que tampoc tenia constància que des de la cúpula del grup empresarial s’haguessin ofert doblers a sicaris o a testimonis. “És impossible, duc a la presó més de quatre mesos, és una bogeria que haguéssim fet cap moviment des de dins”, ha recalcat davant la sala. Ha negat, així mateix, haver contactat directament o a través d’altres persones amb M. C. S.

Sbert ha assegurat que no coneixia de res el processat, encara que ha admès que es creuà amb ell algunes vegades al centre penitenciari de Palma. Cursach, pero, en la seva declaració per videoconferència, ha reconegut que, quan encara es trobava a la presó de Palma, Sbert assenyalà l'home i s’hi referí com “un dels romanesos de Tito’s”.

Dubtoses contradiccions

Així, mentre que Sbert ha assegurat que no reconeixia el processat, Cursach ha admès que l’exdirectiu l’havia reconegut en el seu pas per la presó. Per aquest motiu, els fiscals han considerat que existia una contradicció en les dues declaracions en relació al presumpte sicari, motiu pel qual han anunciat la seva intenció de demanar al jutjat que investigui si Sbert i Cursach podrien estar mentint i aportant, per tant, un fals testimoniatge.

El judici, que ha conclòs aquest divendres, hi estaven citats en qualitat de testimonis els dos empresaris acusats de liderar un gran entramat corrupte entre funcionaris de la Policia Local i diversos empleats públics de Cort que haurien actuat de manera concertada per afavorir els seus interessos. Aquest litigi, però, només ha assegut al banquet dels acusats a M. C. S., a qui se li atribueixen dos delictes continuats d’obstrucció a la justícia per suposades amenaces, motiu pel qual la Fiscalia demana tres anys de presó.

M. C. S., qui treballà a Tito’s entre el 2007 i el 2010, va ser tancat a la presó de manera cautelar a l’abril d’enguany. La seva defensa intentà demostrar que el seu retorn a l’Illa, aquest febrer, es debia únicament a trobar feina, a la recerca d’una vida millor.

Amenaces i coaccions

Amb tot, els fiscals han posat de manifest les seves sospites davant el fet que, aparentment, l’home viatjàs a Mallorca sense feina i, en establir-s’hi, adquirís un cotxe i llogàs un pis. De fet, segons Anticorrupció, M. C. S. hauria vingut, més aviat, pagat pel grup Cursach amb la finalitat d’intimidar testimonis del cas per a que no declaràssin contra els seus interessos. Recordem que una de les presumptes víctimes d'aquest home és qui declarà que la zona VIP de Tito’s era freqüentada per policies locals i membres de la Patrulla Verda que gaudien de tota mena de favors –alcohol, drogues i sexe gratuït– tan sols exhibint la seva placa.

Mentre concloïa el judici, el jutge Manuel Penalva interrogava un altre directiu del grup empresarial, Miguel Pérez Marsá. Els investigadors sospitaren que aquest home hauria encarregat l’elaboració d’un muntatge fotogràfic amb la finalitat de posar traves a les perquisicions relacionades amb la declaració de la famosa testimoni protegida de la causa que incriminà els exdiputats del PP, Álvaro Gijón i José María Rodríguez. Amb la imatge, s’hauria intentat relacionar la dona amb un policia pròxim a la investigació del cas. Pérez Marsá, però, ho ha negat tot.

stats