Els torrents reclamen els seus dominis naturals
La brossa que ha envaït molts llits fluvials dificulta el desguàs i provoca inundacions de terrenys
PalmaGairebé una setmana de pluges intermitents ha permès que les reserves hídriques de les Illes Balears tornin a uns nivells normals, després d’un estiu de consum desmesurat a causa de l’enorme massa turística que ha rebut l’Arxipèlag i amb uns nivells freàtics tan baixos que havien encès els llums d’alarma. Potser estam davant un període de sequera interromput per l’esclat d’una borrasca que ens ha acompanyat durant diversos dies o tal volta se’ns obre un cicle plujós.
Sigui com sigui, els torrents han rebentat ufanosos, alimentats per síquies i albellons que aquests dies flueixen de manera generosa i com feia temps que no rajaven.
Però no tot són alegries, perquè l’excés de pluja ha evidenciat que els passos fluvials marcats per la natura mateixa no estaven en molts indrets en les condicions adequades, com tampoc les barreres que suposen algunes infraestructures, com carreteres i camins, que obstrueixen el desguàs. El resultat ha estat molts terrenys negats, especialment a les zones on el desguàs és més lent per l’orografia dels terrenys, és a dir, els indrets més planers com les zones de Campos, Sant Jordi i algunes àrees de la comarca del Pla de Mallorca.
A molts llocs els torrents han reclamat els seus dominis naturals. Tard o d’hora, sempre ho fan. En els darrers anys, la brossa i el sotabosc han arrelat en els llits dels torrents, la qual cosa, tal com s’ha comprovat aquests darrers dies, ha taponat el desguàs i s’han inundat molts terrenys agrícoles annexos.
El Govern ha anunciat que hi ha una partida de 3,8 milions per a 2017 destinada al manteniment de torrents. A la vegada, ha recordat que enguany ha gastat 744.000 euros en neteja i més de 2,5 milions en obres de contenció i reparació de jaços. Així mateix, ha apuntat que l’Administració no pot atendre tota la xarxa fluvial de 1.000 quilòmetres de torrents.
Quin ha estat l’impacte de la pluja, en alguns moments de caire torrencial, caiguda aquest mes de desembre? Molts col·legis tancats, 145 accidents per culpa del mal temps, carreteres tallades, soterranis inundats a moltes cases i negocis, goteres a molts edificis i incidències menors que han alterat una normalitat malacostumada a unes tardors despreocupades de pontejar amb mesura l’estiu cap a l’hivern.
El camp, assedegat, ha rebut la pluja amb crivells. Joan Simonet, gerent d’Asaja, assegura que, “si ara s’atura de ploure i hi ha un parèntesi, podem parlar de més beneficis que perjudicis per al camp, exceptuant Campos, Sant Jordi i diverses àrees del Pla, que han patit inundacions”.
El perill arribarà si en un termini curt, d’uns 15 dies, torna a ploure amb certa intensitat. “Llavors, plovent damunt banyat, tots els terrenys que no han estat sembrats tindran dificultats per ser cultivats, perquè els tractors no hi podran entrar”, explica Simonet, per qui els arbres, després d’un llarg període de sequera, són els més beneficiats de la darrera setmana de precipitacions. “Ara, encara que no plogui durant un cert temps, tenen la saó i la humitat per brotar bé quan toqui”. De totes maneres, el període de ressembra d’arbres es veurà interromput, mentre molts terrenys no s’eixuguin en superfície.
Quant al sector de la patata a la zona de sa Pobla, Asaja diu que “de moment aguanta”, però un nou cicle de pluja a curt termini la podria podrir i perdre’s l’anyada. Per tant, el sector agrícola i ramader està a l’expectativa de com es presentaran les primers setmanes de gener, atès que per aquestes festes de Nadal i camí de Cap d’Any s’espera un anticicló que ventili part de l’excés d’humitat que ha generat la darrera setmana de pluja.
Segons Asaja, les zones farratgeres de Campos i Sant Jordi es donen quasi per perdudes. “Havien assolit una certa altura durant les darreres setmanes i amb les inundacions han quedat ajagudes i es poden podrir”, remarca Joan Simonet. Una part es podria salvar si hi hagués un desguàs ràpid de les zones negades i el temps s’estira.
Porreres ha esquivat el perill d’inundació
El torrent de Porreres, que recull part de l’aigua que cau sobre el massís de Randa, fou netejat a principis de la tardor després de diverses reivindicacions de l’Ajuntament. Amb això, s’han evitat inundacions en alguns punts.
Desembre eixut, desembre negat
La borrasca que ha sacsejat la riba mediterrània peninsular i les Illes ha portat dades pluviomètriques mai registrades a final de tardor. El desembre de 2015 fou totalment sec, sense gens de pluja i amb el comptagotes a zero. Això es contraposa a un desembre de 2016 que ha fet vessar els pluviòmetres. Algunes de les estacions de l’Aemet a les Balears ho constaten: Palma, 109 mm; Formentera, 230 mm; Sant Llorenç des Cardassar, 184 mm; Felanitx, 160 mm; Campos, 150 mm; Santanyí, 171 mm; Alaró, 170 mm; Evissa, 178 mm, i Montuïri, 193 mm, per citar-ne algunes. Gairebé totes les que col·laboren amb l’Aemet han batut rècords pluviomètrics.