Tots els municipis estaran obligats a tenir pous de reserva o garantia
El Govern presenta l'esborrany de pla de sequera, que serà aprovat com a decret
PalmaLa Conselleria de Medi Ambient ha presentat, aquest dimecres, l'esborrany de Pla de sequera que es començarà a debatre, dimarts vinent, al Consell Balear de l'Aigua. El conseller, Vicenç Vidal, ha explicat que s'obrirà un procés de participació que finalitzarà amb l'aprovació, via Decret, del primer pla d'aquestes característiques a Balears. "Hem de deixar de pensar què fer contra la sequera només quan tenim una sequera de la mateixa manera que quan hi ha un incendi, tothom té clar que cal seguir un protocol", ha assenyalat.
17 municipis de Mallorca continuen en alerta per sequera
El pla té dos objectius principals: garantir el proveïment urbà i evitar efectes negatius sobre el medi ambient i sobre activitats econòmiques. Per a això, s'estableixen les mesures a prendre en cada estat (normalitat, prealerta, alerta i emergència) i qui les ha d'adoptar.
S'estableixen tres tipus de mesures: de planificació, estratègiques i de mitigació.
La primera categoria obligarà els ajuntaments a elaborar un pla d'emergència abans de desembre de 2019. A més, cada municipi haurà de tenir un pou de reserva o un pou de garantia en un termini de 4 anys. La directora general de Recursos Hídrics, Joana Maria Garau, ha assenyalat que l'ideal seria que per cada pou que s'explota n'hi hagués un de reserva (connectat a la xarxa però en desús) o de garantia (pou de reserva al qual li mancaria la connexió a la xarxa). Des de la conselleria, han assenyalat que no coneixen exactament quants pous d'aquest tipus hi ha a les Balears però han donat per fet que la majoria de municipis no en tenen.