TRIBUNALS

Tres anys de presó per a Munar per cobrar un suborn

L’expresidenta del Consell va cobrar 2 milions per Can Domenge

Maria Antònia Munar va confessar, durant el judici, que ella, Nadal i Vicens varen cobrar 4 milions d’euros de la promotora Sacresa.
Xesc Adrover
22/10/2016
3 min

PalmaL’Audiència de Palma ha condemnat a tres anys de presó, multa de sis milions d’euros i inhabilitació especial per a ocupació o càrrec públic durant vuit anys i tres mesos Maria Antònia Munar, expresidenta del Consell de Mallorca i de l’extingit partit Unió Mallorquina (UM), com a responsable d’un delicte de suborn passiu en el projecte d’habitatges de Can Domenge.

La sentència recull els fets considerats provats en el veredicte del jurat. No hi aprecia, per tant, les circumstàncies atenuants sol·licitades per la defensa de Munar, empresonada des de 2013 per unes altres dues penes per corrupció.

“Em sap molt de greu, deman perdó. Una cosa és Maria Antònia Munar i una altra Unió Mallorquina”, va explicar amb els ulls plorosos, en el torn de darrera paraula, la també expresidenta del Parlament de les Illes Balears. Durant el judici, Munar va defensar la tesi que els quatre milions d’euros que varen cobrar de Sacresa a canvi de l’adjudicació del projecte de Can Domenge eren per a la formació nacionalista, tot el contrari que l’exconseller insular de Territori i també acusat en aquest cas, Bartomeu Vicens, que va assegurar que la dirigent nacionalista se’n va quedar dos.

L’advocat de Munar, Jesús Villamor, demanava que s’aplicàs a la seva patrocinada les atenuants de confessió, reparació del dany causat i dilacions indegudes.

Rocío Martín, la magistrada presidenta del Tribunal que ha dictat la sentència després del veredicte del jurat, rebutja la confessió dels fets realitzada per l’acusada, i apunta que “a l’hora de donar resposta a les preguntes que li varen formular, o bé no va aclarir res més enllà del que havia reconegut o, simplement es va acollir al seu dret a no contestar”.

Pel que fa al retard en la causa, la sentència recorda que des que va començar el procediment, el maig de 2013, fins que s’ha jutjat han passat tres anys i mig, “un termini raonable tenint en compte els fets investigats i a les diligències d’investigació realitzades”.

Precisament, i en el seu informe final, el fiscal Juan Carrau va qualificar Munar, Vicens i l’exvicepresident del Consell de Mallorca, Miquel Nadal, de “delinqüents que han tingut temps durant més de 7 anys per gaudir de 4 milions d’euros. Unes vacances pagades”. El fiscal demanava una pena de 4 anys de presó.

I pel que fa a l’ingrés de 150.000 euros que va fer Maria Antònia Munar poc abans del judici, la sentència diu que “no ha fet un esforç rellevant per a la justícia” per alleujar el mal que va provocar, i més tenint en compte que va cobrar uns 2 milions d’euros per haver “arreglat” el concurs, una part sense determinar dels quals va anar a parar a Unió Mallorquina.

La sentència també condemna Miquel Nadal a 1 any i 10 mesos de presó, multa de 3 milions d’euros i inhabilitació especial per a ocupació o càrrec públic de 7 anys; Bartomeu Vicens, a 1 any i 6 mesos de presó, multa de 2 milions d’euros i inhabilitació especial per a ocupació o càrrec públic de 5 anys; i l’intermediari i exmembre d’UM Miquel Llinàs, a 8 mesos de presó, multa de 2 mesos amb quota diària de 15 euros i inhabilitació especial per a ocupació o càrrec públic de 10 mesos, com a còmplices, tots ells, per un delicte de suborn passiu.

Per la seva banda, Román Sanahuja, president de la promotora Sacresa i la persona que va pagar el suborn, ha estat condemnat a 9 mesos de presó substituïbles per una multa de 67.500 euros, per un delicte de suborn actiu.

“Ha conculcat la confiança ciutadana”

La presidenta del tribunal del jurat popular, Rocío Martín, assenyala en la sentència que, amb la seva conducta, Maria Antònia Munar “ha conculcat la confiança ciutadana”, ja que, en la seva condició de presidenta del Consell, “tenia una posició de control i supervisió de tot el concurs” adjudicat, cosa que la fa creditora d’un major retret penal que els seus subordinats. “La igualtat no és tractar tothom de la mateixa manera -apunta la magistrada-, sinó donar el mateix tractament en situacions iguals, però diferenciat quan les situacions són diferents”.

Aquesta és la tercera sentència amb pena de presó condemnatòria per a Munar. En la segona, feta pública el juliol de 2013, en què precisament es jutjà la polèmica adjudicació a Sacresa del projecte de Can Domenge, la presidenta del Consell va ser condemnada a 6 anys de presó. Un any abans, havia estat condemnada a 5 anys i mig en l’anomenat cas Maquillatge. El Consell subvencionà amb 240.000 euros la productora Vídeo U, la meitat de la qual havia estat comprada, mitjançant testaferros, per Maria Antònia Munar i Miquel Nadal. Amb aquesta darrera condemna, Munar acumula penes per un total de 14 anys i mig de presó.

stats