El TSJIB rebaixa la condemna a Munar pel suborn de Can Domenge

L'expresidenta d'Unió Mallorquina haurà de complir dos anys i mig de presó en comptes dels tres als quals fou condemnada inicialment

L'expresidenta d'Unió Mallorquina, Maria Antònia Munar, en el judici de Can Domenge
Ara Balears
02/03/2017
2 min

PalmaLa Sala Civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) ha estimat en part el recurs d'apel·lació interposat per la que fou presidenta d'Unió Mallorquina, Maria Antònia Munar, contra la sentència de dia 21 d'octubre pel suborn de Can Domenge. El dictamen judicial revoca, parcialment, la pena imposada, que passa de tres anys de presó a dos anys i mig.

El tribunal ha revocat parcialment la sentència que condemnà Munar considerant, per una banda, que no ha quedat demostrat que l'exconsellera rebés per suborn una quantitat superior a Bartomeu Vicens i Miquel Nadal, també condemnats pel mateix cas, i, per altra banda, valorant l'atenuant de reparació del dany pels 150.000 euros que ja va aportar l'expresidenta del Consell.

A banda dels dos anys i mig de presó, Munar, qui està empresonada des del 2013 per altres penes de corrupció, haurà de pagar una multa de cinc milions d'euros i queda inhabilitada durant vuit anys per a qualsevol càrrec o feina pública.

Els fets

L'Audiència de Palma havia condemnat Munar inicialment a tres anys de presó i una multa de sis milions d'euros per haver cobrat un suborn de quatre milions d'euros de la promotora catalana Sacresa, a canvi de l'adjudicació del projecte de construcció d'habitatges d'alta qualitat al solar de Can Domenge, juntament amb Nadal i Vicens. Durant el judici, l'exconsellera va reconèixer els fets dels quals l'acusaven la Fiscalia i el Consell de Mallorca.

La sentència condemnava també Nadal, a 1 any i 10 mesos de presó, una multa de 3 milions d'euros i inhabilitació especial per a ocupació o càrrec públic de 7 anys, i Vicens, a 1 any i 6 mesos de presó, una multa de 2 milions d'euros i inhabilitació especial per a ocupació o càrrec públic de 5 anys, com a còmplices per un delicte de suborn passiu.

"Tracte discriminatori"

L'advocat defensor de Munar, José Antonio Choclán, va interposar un recurs la setmana passada denunciant un "tracte discriminatori" de la Fiscalia envers la seva clienta, al·legant que el Ministeri Fiscal havia acceptat l'atenuant de confessió per a Vicenç i Román Sanahuja, propietari de Sacresa i també acusat en aquest cas, mentre que l'havia desestimat per a Munar.

La resolució encara no és ferma i es pot interposar recurs de cassació al Tribunal Suprem.

stats