POLÈMICA

Turisme avala la sospitosa compra del Rocamar

Pagaren 590.000 euros més que el proposat pel pèrit

Jaume Perelló
15/06/2013
3 min

Palma.La junta rectora del Banc d'allotjaments turístics de les Balears, organisme de la Conselleria de Turisme, va ratificar ahir els seus acords anteriors, referents a la compra de l'hotel Rocamar de Sóller per valor de 900.000, tot i que de la consulta de l'informe del pèrit que va taxar el solar i l'hotel queda ben clar que va proposar pagar als propietaris únicament 284.000 euros.

Aquesta operació es troba, per tant, sota sospita després que hagin transcendit els detalls de l'informe de taxació elaborat pel prestigiós arquitecte Pere González Nebreda. Segons l'estudi elaborat per aquest pèrit l'any 2012, el preu just que proposava pagar a l'Administració era de 284.000 euros i, en canvi, el que es va abonar arribà als 971.000.

L'informe de González Nebreda, del qual la Conselleria negà ahir una còpia als periodistes, diu literalment que "el valor total, a efectes de la seva adquisició per mutu acord, en les condicions en què es troba la finca de l'hostal Rocamar, és de 284.631,45 euros deduïdes les càrregues pendents de realitzar i de deconstrucció de les edificacions ruïnoses".

Davant la revelació d'aquests fets i la crítica del PSIB, el conseller de Turisme va decidir convocar una reunió extraordinària de la junta rectora del Banc d'allotjaments. Delgado va ordenar dies abans a tècnics de la Conselleria l'elaboració d'un informe per tal d'intentar justificar una diferència de preu tan notable i sospitosa.

Un economista del Govern, i Bernardí Seguí, arquitecte de Turisme, varen ser els encarregats de comparèixer davant tots els membres de la junta rectora i d'explicar per què havien proposat pagar 900.000 euros per un edifici que, segons l'expert contractat per valorar-lo, només en valia 284.000.

Els tècnics de l'Executiu, que admeteren que havien fet l'informe just la nit abans, destacaren que "el pèrit Pere González Nebreda parla de dues opcions en el seu informe: en una fa referència als 284.000 euros si es declara com a ruïna i de 971.000 si no s'hi declarat".

Tècnics nerviosos

Els tècnics, que en la roda de premsa posterior estaven especialment tensos, s'esforçaren a explicar que segons la llei només l'Ajuntament del terme on es troba l'edifici, en aquest cas Sóller, pot declarar la ruïna. I com que no ho ha fet, "llavors el preu que s'agafa com a referència és el de 971.000 euros". En cap cas l'informe del pèrit no diu estrictament això. El document, de 48 pàgines, apunta que el preu del sòl on s'ubica el Rocamar és de 971.000 euros, però el que fa posteriorment és descomptar els costos que du incorporats el cas concret. Així, en el seu informe, González Nebreda afirma que "s'han de deduir els costos d'urbanització pendents i els d'enderrocament, calculats al febrer de 2012, a partir dels valors de mercat immobiliari en el moment i la zona". El quadre elaborat per l'expert fa una resta senzilla i lleva als 971.000 de valor del sòl els costos associats, a què hauria de fer front l'administració, i surten els 284.000 sota l'epígraf de preu just i valor actual.

Així, si es pren de referència el que va pagar l'Administració, 971.000, i el que recomana el pèrit, hi ha un sobrepreu de 590.000 euros. Els representants d'UGT i Comissions Obreres no votaren a favor de donar suport al posicionament dels tècnics de Turisme de pagar 971.000 euros i demanaren un còpia de l'informe en qüestió de González Nebreda.

Es dóna el cas que el propietari del Rocamar va rebre un préstec personal de 990.000 euros per part del pare del cap d'Inspecció Tècnica de Turisme, José Francisco Ensenyat, per poder "prevenir" qualsevol pèrdua de capacitat de retenir l'explotació. És molta casualitat que és el preu pagat per la Conselleria.

stats