TURISME

Turisme fa valer la llei Delgado contra l’opinió d’ajuntaments

Calvià se suma a Palma en l’intent de mitigar els efectes d’una norma que Barceló no ha modificat

Una vista aèria del port de Punta Portals. El Govern encara ha de complir la promesa de derogar la Llei de turisme, la llei Delgado. / ARXIU
i Mercè Pinya
26/12/2015
3 min

PalmaDia 2 de juliol Francina Armengol prenia possessió del càrrec i esdevenia la primera presidenta del Govern de les Illes Balears. A punt de complir-se els sis mesos del primer Executiu estrictament progressista que ha tingut l’Arxipèlag, queden encara moltes promeses electorals per complir i molts reptes per endavant. Entre ells, la derogació de la Llei de turisme (Llei 8/2012 de 19 de juliol), coneguda també com a llei Delgado.

Després de mig any de govern, aquesta norma permet i empara projectes que, en principi, són contraris al model turístic dels partits que componen l’Executiu i, concretament, el partit que ocupa la cartera de Turisme, MÉS. El popular Carlos Delgado deixà com a llegat del seu pas com a conseller de Turisme de José Ramón Bauzá una política clarament concebuda per al sector hoteler. És el cas del canvi d’ús previst a la Llei per abandonar totalment o parcialment l’explotació d’allotjament purament hoteler per passar a pisos o apartaments.

Aquest era, pel mateix Delgado, un element de la norma “per promoure la reconversió de zones turístiques, que no es pot fer d’altra manera”. Si bé durant el primer any d’entrada en vigor de la norma ni un sol hoteler no va aprofitar la llei per canviar d’ús, els aires de recuperació del mercat immobiliari han fet reviscolar els projectes.

A principis de desembre, la directora general de Turisme, Pilar Carbonell, sol·licità al vicepresident i conseller de Turisme, Biel Barceló, l’autorització de la reconversió a oferta residencial de l’hotel Portals Palace de Portals Nous.

Aquest projecte rebé, de fet, l’oposició de l’Ajuntament de Calvià. A petició de la directora general de Turisme, el 17 d’agost, la Junta de Govern Local del Consistori n’informà, de manera preceptiva i vinculant, desfavorablement. La decisió es va prendre d’acord amb els informes tècnics del cap de Servei d’Urbanisme i amb el vistiplau del director d’Urbanisme i Planejament.

Pocs dies després, els promotors del canvi d’ús canviaren alguns aspectes del projecte “a conseqüència de les reunions” mantingudes amb l’Ajuntament de Calvià i amb el servei tècnic de la Direcció General de Turisme del Govern i “adaptaren la proposta”a instàncies del departament que dirigeix Pilar Carbonell. Finalment, la directora general de Turisme ha proposat al conseller Biel Barceló que aprovi el canvi d’ús de l’hotel a residencial. Per fer-ho, es basa en l’article 78 de la llei Delgado, que regula la reconversió i el canvi d’ús, i en el qual estableix una circular que féu el 2013 l’aleshores director general de Turisme, Jaume Martínez, i després que s’hagi esmenat “la totalitat de les deficiències”.

Mentre que en el moment de l’aprovació de la llei Delgado els hotelers aplaudiren aquest aspecte i molts altres, el canvi d’usos va ser objecte de crítiques duríssimes per part de l’oposició –que ara forma el Govern–, de col·lectius conservacionistes i d’analistes territorials, que trobaven molt perillosa la iniciativa. Fins i tot els sindicats anunciaren que si els hotelers començaven a desinvertir venent part dels seus establiments com a pisos o apartaments, es produiria una pèrdua considerable de llocs de feina.

La vigència de la llei i el temor del sector hoteler per una possible derogació ha generat també una allau de projectes de reforma i ampliació. Com informà l’ARA Balears el novembre, 1 de cada 3 hotels de la Platja de Palma executava o tenia en tramitació projectes de reforma i ampliació dels seus establiments. El conjunt dels projectes representa un augment de la planta hotelera de 3.840 noves places turístiques, un increment al voltant del 10% de l’actual planta hotelera del nucli.e

stats