Turisme diu que no regularà els pisos turístics
Martínez afirma que el seu control depèn de l’IBAVI i que la llei no els preveu
PalmaEl reglament que desenvolupa la llei turística de Carlos Delgado i que ara es troba en període d’al·legacions només regula una part de l’oferta creixent de lloguer turístic, una realitat que desborda la capacitat de control de l’Administració. En concret, el text fa referència al que ja recollia la llei, els habitatges unifamiliars, els pareats (dues construccions adossades), i aquesta és la novetat, permet també que els habitatges entre parets mitgeres es comercialitzin per a estades vacacionals.
“Aquesta darrera incorporació fa referència a les cases principalment de poble, que siguin anteriors a 1960 i que tenguin el vistiplau dels veïnats, com a requisit imprescindible”, va explicar el conseller de turisme Jaime Martínez.
Per tant, els pisos, apartaments i totes les altres tipologies d’habitatges que avui, a milers, es comercialitzen mitjançant planes web, no són considerades activitat turística per part de la Conselleria, “però això no vol dir que no es puguin llogar. Tot es pot llogar, ja sigui com a activitat turística si reuneix els requisits, o si no, via llei de lloguers urbans (LAU)”, va afirmar el conseller.
Martínez va insistir en el fet que no és Turisme el competent en tot allò que no figuri a la llei i al futur reglament, i que per tant “s’ha de mirar si estan donats d’alta a l’IBAVI i si tributen on toca”, va dir en clara referència a la situació d’alegalitat en la qual es troba bona part d’aquesta oferta.
El conseller va defensar que el reglament, com ja va fer la llei, entra a controlar activitats com les party boats, “tal com havia demanat el sector de les sales de festa, sempre amb les limitacions que ens posa la legislació bàsica”, digué. Així, els organitzadors de party boats seran controlats per l’Administració si no es modifica aquest article del reglament.
Tot inclòs
També serà més controlada la oferta de tot inclòs, tot i que les patronals turístiques no hoteleres ho havien qualificat de “totalment insuficient”. Es crea un registre, i es marquen uns plans de qualitat “que hauran de complir de manera obligada”, digué Martínez.
Quan se li recordaren al conseller les dures paraules del sector de la restauració i les sales de festes sobre la necessitat de marcar uns paràmetres al tot inclòs, va afirmar que “s’ha fet més del que mai s’havia fet”, i va argumentar que és un tipus d’activitat que no es pot prohibir, i si això és el que es pretén, va dir, “llavors s’hauria d’anar a discutir-ho a Brussel·les”.
En definitiva, Martínez va voler deixar clar que ens trobam davant un desenvolupament de la llei “no hoteler”, i va defensar una vegada i una altra que havia incorporat bona part dels plantejaments dels sectors.
Tot i aquest caràcter “no hoteler” del reglament, el fet és que mentre restauració o sales de festa preparen contundents al·legacions per reclamar més regulació del tot inclòs i de limitar la segona activitat dels hotels, els empresaris d’allotjament es mostraren molt satisfets per la norma que tramita Turisme.
Les federacions hoteleres de Mallorca, Menorca, Eivissa, i Formentera valoraren de manera positiva el decret perquè opinen que “aposta per la qualitat, competitivitat i el reposicionament de tots els sectors de la cadena de valor turística”.
Segons les federacions, la llei ha creat un marc d’inversió que ha donat seguretat jurídica a les empreses hoteleres facilitant el “reposicionament i diversificació de la destinació” que ha desembocat a captar l’atenció cap a Balears d’un client de més valor afegit.
Les xifres de les federacions indiquen que “més de 300 establiments han fet reformes integrals” i que en conjunt s’han gastat uns 500 milions, i el 2014 es preveu que el valor total de les inversions superi els 400 milions d’euros. Tot plegat, consideren que és fruit de la llei Delgado i del decret que la desenvolupa, ara en exposició pública.