Balears27/09/2017

Detecten ones gravitacionals per quarta vegada

La UIB és l'única universitat espanyola que ha participat en les quatre deteccions

Ara Balears
i Ara Balears

PalmaLa UIB ha tornat a participar en la detecció d'ones gravitacionals. Aquest cop ha estat per la fusió de forats negres de massa estel·lar, "el primer senyal significatiu" registrat pel detector Virgo, ha explicat la Universitat en un comunicat. També ha estat la primera detecció realitzada per tres detectors i ha estat amb la participació de la Col·laboració Científica LIGO i la Col·laboració Virgo.

La Universitat de les Illes Balears hi ha contribuït "de manera rellevant" perquè ha aportat els models de senyals d'ona gravitacional dels forats negres. La doctora i líder del grup de la UIB, Alícia Sintes, s'ha mostrat "entusiasmada" amb el descobriment i les noves perspectives de futur, ja que "Espanya ja disposa d'una comunitat astronòmica molt activa. La millora en la localització de les fonts fa que les observacions d'ones gravitacionals siguin extraordinàriament atractives per a la comunitat astronòmica".

Cargando
No hay anuncios

Les ones gravitacionals varen ser detectades el 14 d'agost i són ones que varen ser emeses al final de la fusió de dos forats negres amb masses de 31 i 25 vegades la del Sol. El nou forat negre que s'ha produït per aquesta unió té una massa de prop de 53 vegades la del Sol, cosa que vol dir que unes tres masses solars varen ser convertides en energia gravitatòria durant la fusió.

Aquest nou descobriment és "especialment important" per a la comunitat espanyola de les ones gravitacionals, ja que un grup de recerca de la Universitat de València, liderat pel doctor José Antonio Font, s'ha unit recentment a la Col·laboració Virgo, on fins ara només s'hi trobava el Grup de Relativitat i Gravitació de la UIB.

Cargando
No hay anuncios

Sintes confia en què "es produeixin interaccions diverses entre grups de diferents àmbits que repercuteixin en una millora de la nostra comprensió de l’Univers" i que els descobriments serveixin com a "estímul per redoblar els esforços per desenvolupar un detector europeu d’ones gravitacionals de tercera generació" a més d'"intensificar encara més la col·laboració entre els grups europeus de LIGO i Virgo".

El proper període d'observació començarà la tardor de 2018, en el qual, ha afirmat el doctor Sasha Husas "esperam detectar diversos senyals cada mes, la qual cosa farà necessari desenvolupar models molt més precisos del senyal d'ona gravitacional per extreure tota la informació d'aquests esdeveniments".