TRAMA CORRUPTA
Balears08/07/2016

Urbanisme era una ‘franquícia’ de Rodríguez, segons un investigat

El jutge del cas de la Policia Local cita com a investigat l’expresident del PP de Palma per l’agost

Agnès Antich
i Agnès Antich

PalmaTot sol arribà l’expresident del PP de Palma, José María Rodríguez, ahir als jutjats de l’avinguda d’Alemanya de Palma per recollir en mà la seva citació com a investigat de la causa de corrupció de la Policia Local. El titular del Jutjat d’Instrucció número 12 de Palma, Manuel Penalva, que investiga el cas, ha citat el polític popular, que recentment ha dimitit, per al proper 22 d’agost, a petició del fiscal anticorrupció Miguel Ángel Subirán.

Amb l’aixecament de part del secret de sumari de la causa, s’ha sabut que l’instructor del cas assenyala Rodríguez com a artífex a l’ombra de l’organigrama corrupte que es pretenia organitzar a la Policia Local, ja fos a través de la filtració d’exàmens d’accés al cos de la Policia o bé per assignació directa de diferents llocs de feina.

Cargando
No hay anuncios

Sembla que la citació de l’expresident del PP de Palma s’ha accelerat després de la segona declaració de l’excap de Llicències d’Activitats de l’Ajuntament de Palma, Pedro Torres. El funcionari assegura que Rodríguez influïa en algunes decisions que es prenien en el departament d’Urbanisme de Cort. Torres, que ha estat en presó preventiva durant dos mesos, ha pagat una fiança i ha quedat en llibertat amb càrrecs.

La declaració de Torres

Cargando
No hay anuncios

L’excap de Llicències d’Actitvitats de Cort manté que no ha sol·licitat ni ha rebut cap ingrés econòmic que no sigui el seu sou, i en vuit anys que fa que treballa en el departament d’Activitats no ha tingut ni una sola competència a l’hora d’atorgar llicències. El funcionari diu que no pot impedir que terceres persones diguin “animalades” en contra seva. Davant els investigadors de la causa, ha defensat que mai no ha exigit el pagament de 3.000 euros en efectiu com a comissió il·legal.

L’investigat ha contat que la seva funció era adoptar mesures cautelars de negocis que no disposaven de títol habilitant, que infringien manifestadament els límits de la contaminació acústica i el règim sancionador de la Llei d’activitats balear.

Cargando
No hay anuncios

Torres detectà a mitjan any 2013 i fins a finals del 2014 comportaments arbitraris freqüents per part dels seus superiors: l’excap del departament Javier Pomar i l’exgerent d’Urbanisme Fernando González Moreno, i en algunes ocasions l’exdirector general d’Urbanisme Enrique Izque, tots -segons ell- propers a Rodríguez.

El funcionari explica que denuncià arbitrarietats en el departament i el resultat fou el seu cessament i represàlies, més una baixa per depressió del declarant. Tot i que mai no ho portà a la via penal, actualment hi ha en curs un expedient de responsabilitat patrimonial en seu contenciosa administrativa referent a les pràctiques dels seus superiors polítics d’aquella època.

Cargando
No hay anuncios

Els nomenaments de Rodríguez

Torres afirma que qui nomenà el cap del departament, Javier Pomar, el mes de juny de 2013, fou José María Rodríguez, per la relació personal i íntima que tenien. En aquell moment, l’expresident del PP de Palma no era regidor del Consistori però, segons Torres, no li era necessari, perquè en la Gerència d’Urbanisme existien de manera visible i inequívoca persones que pel seu comportament professional el declarant definiria com a “franquiciats” o “agents” de la voluntat darrera dels interessos d’alguns particulars a l’interior de la Gerència d’Urbanisme. Segons el funcionari, ni Pomar, ni González, ni Izque amagaven en cap moment la seva amistat i relació personal amb Rodríguez. Igual que l’excap de la Patrulla Verda, Tolo Capó. En relació a qui fou regidor d’Urbanisme, Jesús Valls, el funcionari no pot afirmar si hi intervenia de manera activa o consentia de manera passiva les pràctiques dels seus col·laboradors.

Cargando
No hay anuncios

Locals de la Platja de Palma, oficines bancàries, edificis públics, companys de partit, persones que acudien al PP, l’edifici de l’ONCE del carrer de Manacor i l’antic velòdrom són alguns dels casos que incomodaven a Urbanisme. Per exemple, el mateix edifici de l’ONCE mancava de llicència i prohibiren a Torres i al seu equip qualsevol intervenció administrativa.

El funcionari també ha negat haver utilitzat el seu càrrec per exigir serveis sexuals en cases dedicades a la prostitució.

Tracte especial per a negocis i locals coneguts

Llicències tramitades en un temps “rècord”, a canvi de doblers, és el que hi ha en el punt de mira dels investigadors de la trama. La velocitat amb la qual precintaren el bar Cavali del carrer Joan Miró de Palma, durant un cap d e setmana, per renous és un cas que manegen. O bé les actuacions d’Urbanisme al bar Chapeau del passeig Mallorca. Intervencions que el departament de Cort portà a terme de la mà de la Patrulla Verda de la Policia Local, totes dues amb especial interès del seu responsable en aquell moment, Tolo Capó. Curiosament, el policia fou conegut per la seva total passivitat i inactivitat pel que feia a les llicències. Altres locals que tingueren problemes acústics foren el Molí Malone, el Bluesville, el Bianco i Sa Trobada, entre d’altres. Els funcionaris d’Urbanisme es desplaçaven a altes hores de la matinada a fer mesuratges sonors, però no en tots aquests locals s’actuava amb la mateixa celeritat, segons l’investigat, Pedro Torres.