USO durà als tribunals la Conselleria d'Educació pel conflicte amb els professors de religió
La negociació entre el Govern, que diu que no acomiadarà cap docent, i el sindicat, que ho desmenteix, acaba sense acord
PalmaCinc reunions al Comitè de religió –format per la Conselleria, USO i el Bisbat–, llargues, en dos mesos que han acabat sense acord. La Conselleria ha decidit continuar amb la reordenació de l'assignatura de religió, amb el descontentament del professorat de la matèria: "manipuladors fins al final, precaritzant". D'aquesta manera, el portaveu d'USO, Ismael Alonso, ha criticat l'actitud de la Conselleria de Martí March. Educació, per part seva, assegura que durant tot aquest procés ha mostrat molta "flexibilitat". El conflicte, però, es manté en foc obert i el creuament d'acusacions tot just comença: "Menteixen de manera miserable", ha prosseguit Alonso en declaracions a l'ARA Balears.
Aquest procés, detalla Educació, s'ha de dur a terme per equiparar la matèria de religió a la resta d'assignatures per al proper curs, com marca la LOMQE –que la redueix d'una hora i mitja a una hora setmanal–. USO critica que aquesta 'reordenació' suposa l'acomiadament de professorat. La Conselleria, però, afirma que no n'hi haurà. "Per molt que diguin que han negociat, la negociació no ha existit", critica Alonso. "Hi haurà 42 places menys i 23 reduccions, el mateix que el primer dia de negociacions", ha lamentat el portaveu del sindicat.
Els professors de religió no cedeixen i s'enfronten a la Conselleria
Com que no hi ha hagut acord i USO pensa que les mesures que s'aplicaran poden ser il·legals, ara, que ja ha acabat aquest procés fallit de negociació, la passa següent del professorat de la matèria és denunciar la situació als tribunals. Alonso confirma que s'impugnarà l'ERO "per falta de negociació" i que cada mesura d'acomiadament serà denunciada, igual que les reduccions de jornada. Alonso ha afegit que es descarten les vagues –"el que vol el professorat és fer feina", assevera–, però que sí que hi haurà mobilitzacions.
Propostes rebutjades
Les propostes d'Educació es van centrar a oferir el reagrupament per a la matèria a ESO i Batxillerat, de manera que els alumnes de diferents grups s'unificassin quan hi ha una baixa matrícula o que, en determinats casos, es pugui compartir un mateix professor per a diversos centres. Una altra de les propostes, que va rebutjar USO, va ser l'oferta de mitja jornada per a la plantilla –que no suposaria cap acomiadament per a aquest proper curs, però quedaria oberta la possibilitat que les indemnitzacions per al curs 2017/18 siguin menors–. Educació també va plantejar jubilacions anticipades als majors de 55 anys.
"L'única proposta ha estat precaritzar laboralment tot el col·lectiu", ha recalcat Alonso, qui ha afegit que "no s'han volgut incentivar les baixes voluntàries" i que "no han volgut tornar a col·locar personal ni obrir la borsa d'interins". La Conselleria es defensa dient que ha intentat "minimitzar" la problemàtica de la reducció horària i que USO no ha acceptat cap proposta plantejada. Educació apunta que reordenarà la dedicació del professorat en funció de la necessitat d'hores lectives reals que hi hagi a cada un dels centres "amb l'objectiu que no es produeixi cap acomiadament". El sindicat, però, critica de manera contundent les declaracions i l'acusa de mentir.