Balears14/11/2017

La vacuna contra el pneumococ disminueix gairebé un 60% les hospitalitzacions

En plena campanya de vacunació antigripal, els experts recorden que la pneumònia té un impacte sobre el sistema sanitari molt superior al de la grip

Anna Vidal
i Anna Vidal

PalmaEn plena campanya de vacunació antigripal els professionals sanitaris recorden la importància de vacunar-se contra el pneumococ, un dels principals bacteris productors de pneumònia. “És una malaltia greu, especialment en persones a partir dels 65 anys, que té una mortalitat 10 o 20 vegades més greu que la grip”, recorda Jordi Reina, responsable de la Unitat de Virologia de l'hospital de Son Espases.

La pneumònia per pneumococ afecta, preferentment, les persones que tenen una malaltia de base, com la diabetis, persones amb insuficiència respiratòria, fumadores, però també persones grans perquè “amb els anys la resposta immunològica disminueix”, precisa Reina.

Cargando
No hay anuncios

S'estima que cada any a les Illes Balears es produeixen unes 4.000 pneumònies bacterianes, entre el 60 i el 70% de les quals són causades pel bacteri del pneumococ. La meitat necessiten ingrés hospitalari i tenen un 10% de mortalitat. “Fins fa dos anys no s'hi podia fer res”, explica Reina, però el 2015 va sortir al mercat la vacuna antipneumocòccica conjugada, que “s'ha demostrat que és molt eficaç, té molt bona resposta en persones majors, disminueix gairebé un 60% la necessitat d'hospitalització i redueix la mortalitat i les complicacions de la pneumònia pel pneumococ”.

“És important que la gent sàpiga que existeix aquesta vacuna i que no té efectes secundaris”, subratlla Reina, qui ressalta que, a diferència de la vacuna de la grip, que és anual, la del pneumococ té una eficàcia de 15-20 anys.

Cargando
No hay anuncios

Actualment el sistema sanitari públic de les Balears no cobreix el cost d'aquesta vacuna, tot i que Reina creu que a la llarga “s'hi acabarà introduint” com ja està passant a altres comunitats autònomes com Madrid i Castella-la Manxa.