Balears17/03/2017

Vara de Rey continuarà dient-se Vara de Rey

L’Ajuntament de Vila mantindrà com a nom oficial el cognom del militar eivissenc que va morir a Santiago de Cuba l’any 1898. A l’enquesta telemàtica el 53% dels 358 participants ha preferit mantenir l’actual nom refusant la proposta de l’Institut d’Estudis Eivissencs

Armando Tur
i Armando Tur

EivissaL’Ajuntament d’Eivissa ha decidit no modificar el nom del passeig Vara de Rey a la vista dels resultats de la consulta ciutadana feta per internet, així com les opinions recollides per l’oposició, els comerciants i els veïns de la zona. L’enquesta telemàtica va resultar guanyadora pels interessos d’aquells que preferien mantenir el nom, amb un 53% de vots al seu favor. Malgrat això s’ha de tenir en compte que només 358 usuaris hi van participar. “Ens hagués agradat que hi hagués més participació, perquè volem que la ciutadania sigui co-responsable de les nostres decisions”, ha explicat la regidora de Participació Ciutadana, Carme Boned.

Una ràpida enquesta pel carrer confirma que, en general, la gent apostava per mantenir la toponímia. “És el que he conegut sempre i penso que hi ha coses que s’haurien de canviar abans d’aquest nom”, explicava un jove vianant a l’hora que coneixia la noticia. “Els turistes coneixen Vara de Rey com a punt emblemàtic i canviar-ne el nom seria un error”, deia el dependent d’una cèntrica botiga de roba. “S’ha de quedar així ja que S’Alamera n’hi ha una a cada poble i aquesta denominació fa que aquest passeig sigui únic”, afegia un paleta a l’hora que arreglava un immoble proper a les obres.

Cargando
No hay anuncios

En definitiva, alegria entre els veïns de la zona que veuen com la toponímia no canviarà. Tot i això l’Ajuntament s’ha compromès a impulsar una línia de feina per donar més difusió als topònims originals dels barris de la ciutat. En aquest cas concret es podria aprofitar les obres per canviar la senyalització específica de la zona.

Proposta de l'Institut d'Estudis Eivissencs

Cargando
No hay anuncios

La petició de recuperar el topònim de S’Alamera havia estat formulada per l’Institut d’Estudis Eivissencs (IEE) després de considerar que el nom de Vara de Rey és conseqüència de la “diglòssia” amb què “l’autoritat ha tendit a menysprear el nomenclàtor popular per complaure els poders establerts”. Així, es posa com a exemple d’aquest fenomen les places d’Espanya i de la Constitució, noms de reis i altres governants i militars que “se sobreposen als noms amb què els ciutadans coneixen aquests indrets”.

Aquest és, diuen, el cas del passeig del general Vara de Rey. “Aquest ja existia quan l’Ajuntament va decidir dedicar-lo al militar derrotat i mort en la Guerra de la Independència de Cuba”. Des de l’Institut es creu que tots dos noms conviuen, encara, de manera “artificiosa”, i que això “relega el nom popular a un segon pla”. Per aquesta raó es demana que, aprofitant “les obres de reforma que s’hi estan executant”, el passeig que avui s’anomena oficialment del general Vara de Rey passi a anomenar-se, també oficialment, passeig de S’Alamera.