"Som venedors ambulants, no delinqüents"

L'Associació d'Immigrants Senegalesos YAPO reuneix més d'un centenar de persones en una manifestació a Palma per denunciar les "màfies" que els utilitzen, exigir que es posi fi a les polítiques repressives i apostar per la seva inclusió en el mercat de treball

Més d'un centenar de venedors ambulants s'han manifestat a Palma.
Miquel Ramis
03/07/2017
2 min

Palma"Som venedors ambulants, no delinqüents". Amb aquest crit de denúncia, més d'un centenar de persones s'han manifestat aquest dilluns horabaixa a Palma per demanar una solució al conflicte entre venedors ambulants, institucions i comerços que no impliqui la repressió policial i que aposti per la seva inclusió en el mercat laboral.

Els venedors ambulants senten que carreguen amb una culpa que no és del tot seva. Consideren que el focus els il·lumina i deixa de banda les "màfies amagades" que importen els productes que venen, tal com ha afirmat el president de l'Associació d'Immigrants Senegalesos YAPO, Cheikh Ngalgou Ndiaye, al final d'una marxa que s'ha iniciat a la plaça d'Espanya i ha conclòs davant la Delegació del govern.

"La gent que està al carrer és víctima de màfies amagades, les quals importen tones de mercaderies falsificades; no són els venedors ambulants els que les importen. Hi ha gent que explota els venedors ambulants a l'economia submergida", ha explicat Ngalgou.

Sortir de l'economia submergida i poder treballar és la principal demanda d'un col·lectiu que ha denunciat la inseguretat jurídica que pateixen a l'hora d'obtenir els permisos de residència i feina, un bucle que els condemna a l'exclusió davant la impossibilitat de poder regularitzar la seva situació.

Una de les queixes que han explicat és que per poder vendre als diferents mercats de les Illes han de donar-se d'alta a la Seguretat Social com a treballadors autònoms, però després aquestes cotitzacions no serveixen per poder aconseguir els permisos de residència i feina perquè no disposen de la pertinent llicència de venda, la qual, al seu torn, no poden obtenir perquè no tenen permís de residència o feina.

El president de l'Associació YAPO, Cheikh Ngalgou Ndiaye, segon per l'esquerra amb el megàfon a la mà.

"La Seguretat Social ha donat d'alta venedors ambulants durant anys, han cotitzat durant anys i, a l'hora de renovar els seus permisos de residència, els han negat el permís. No podem entendre que per renovar els papers els demanin llicència i per cotitzar a la Seguretat Social els rebin amb les mans obertes. No pot ser", ha destacat Ngalgou.

Per tots aquests motius, YAPO ha demanat a les institucions una solució que condueixi a la seva integració en el mercat laboral a través de polítiques inclusives en lloc de tractar de resoldre la situació augmentat els recursos destinats a la repressió.

"El carrer és un perill, hi ha gent en situació d'exclusió social que cerca un tros de pa i són aquests els que estan a disposició de les màfies. Deim que l'Estat ha de fer la seva feina", ha conclòs.

stats