VEREMA
Balears24/08/2016

"Qui fa veure que el vi mallorquí és bo són els alemanys"

Ramon Servalls, director de Macià Batle, celebra el començament d'una verema que espera produir un milió de botelles

Martí Gelabert
i Martí Gelabert

PalmaLa sequera incidirà en la producció del vi mallorquí. Al celler Macià Batle, però, no esperen que l'efecte directe es noti en la quantitat de producció. Així ho assegura el seu director, Ramon Servalls Batle, que detalla que el gra té menys pes del que els agradaria, però que es veurà compensat amb l'entrada en producció de noves vinyes. En concret, enguany, han sembrat 10 hectàrees noves. Amb tot, s'espera que durant la campanya –d'unes cinc setmanes– es puguin produir un milió de botelles.

Ara bé, el vi serà més concentrat, amb més aroma, més color i amb més grau alcohòlic. "Seran vins que es poden envellir més perquè tenen més estructura i més cos", apunta Servalls durant l'inici del període de verema, que ha començat aquest dimecres amb el tradicional berenar vermar al celler de Santa Eugènia.

Cargando
No hay anuncios

L'expansió del vi a l'illa és, cada vegada, més ràpida. En tot Mallorca s'arriben a produir uns set milions de botelles en uns 70 cellers. En aquest sentit, Servalls apunta que "s'ha notat" el gran nombre de productors, però que "el mercat ho està assumint molt bé". De fet, Servalls assegura que "no hi ha signe d'esgotament" i que l'augment de la producció implica que tothom s'haurà "d'espavilar una mica més" en tots els sentits. "Com més serem, més obligats estarem a augmentar la qualitat del producte", afegeix.

La demanda del mercat, avui dia, se centra, sobretot, en el vi rosat i en el blanc. A més, Macià Batle n'exporta una gran quantitat arreu del món. Mentre que un 75% del vi queda a Mallorca, la resta s'exporta a Alemanya, Anglaterra, Suècia, Suïssa i Àustria. Els tres primers països són el gran mercat, i en aquest llistat se'n pot afegir algun més, com els Estats Units, tot i que l'exportació és mínima. Servalls té clara la importància del mercat internacional per a l'impuls del vi mallorquí: "El 'boom' comença amb els alemanys. Qui fa veure que el vi mallorquí és bo són ells", adverteix.

Cargando
No hay anuncios

Les conseqüències de la possible sortida del Regne Unit de la Unió Europea és un dels problemes que Servalls veu amb vista al futur. "El 'brexit' afectarà molt el vi. El primer que faran serà apujar impostos a les begudes alcohòliques", lamenta.

Adéu a la Denominació d'Origen de Binissalem

Tornant la mirada a l'àmbit local, Servalls recorda que la seva producció ja no és Denominació d'Origen (DO) de Binissalem. Assegura que el 40% del raïm està comprat a pagesos de la comarca, però que també per la resta de Mallorca. "Ens dóna la possibilitat d'ampliar mercat i repartir riquesa per tota l'illa", entona Servalls. En aquesta línia, Servalls defensa una DO de tota l'illa. "La DO no està complit la seva funció, s'ha convertit en una limitació de la capacitat de producció".