Via lliure als grans parcs fotovoltaics del cap Blanc i Santa Cirga

La Comissió de Medi Ambient deixa en mans del Consell de Govern l'autorització definitiva, via declaració d'utilitat pública

El parc de Cap Blanc s'instalarà en una finca de la Marina de Llucmajor
Jaume Vinyas
05/10/2017
2 min

PalmaLa Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears (CMAIB) ha aprovat aquest dijous informar favorablement dels projectes de parc fotovoltaic a Santa Cirga (Manacor) i al cap Blanc (Llucmajor). Es tracta de dues instal·lacions que es tramiten des de la legislatura passada i que han suscitat protestes veïnals i ecologistes per la seva magnitud. El Govern, en canvi, les considera necessàries per consolidar la transició energètica a l'Arxipèlag i complir (o quedar-hi més a prop) amb els Acords de París.

Haurà de ser el Consell de Govern, de fet, qui doni el vistiplau definitiu a ambdós projectes. Ho farà, presumiblement, aprovant la declaració d'utilitat pública, tal com ja ha fet amb un projecte similar però de menys envergadura, a Llucmajor. D'aquesta manera, l'Executiu passarà per sobre de l'informe desfavorable que va fer el Consell de Mallorca el mes de febrer d'enguany i que considera, en el cas de Santa Cirga, que el projecte té "un impacte territorial i paisatgístic no justificat".

"Som conscients que hi ha una polèmica social i que hi ha realment posicions molt legítimes, comprensibles, respecte d'aquestes instal·lacions, perquè hi ha un vessant d'ocupació de territori. I, de territori, ja se n'ha ocupat molt a les Illes", ha afirmat el president de la CMAIB, Antoni Alorda, en finalitzar la reunió. "No obstant això", ha afegit, "hem de fer una passa endavant. Tenim uns nivells d'energia renovable al país que resulten ridículs i si volem emigrar cap a aquest nou model, no per continuar creixent, sinó per substituir les energies provinents del carbó, del fuel, d'energies fòssils i anar cap a les energies renovables, s'han de prendre decisions ambicioses, potents, que tindran aquests efectes".

Alorda ha admès que, "urbanísticament, aquestes instal·lacions tal com estan ara mateix configurades no són possibles" i ha deixat ben clar que "el Consell de Govern és el que pot salvar l'obstacle" i ha negat que hagi de ser "la comissió qui hagi d'aturar la tramitació a causa seva".

"Retallades" als projectes

Alorda ha destacat, no obstant això, que, gràcies a les exigències de la CMAIB, ambdós projectes s'han reduït a la meitat respecte del projecte original. Ara, cadascun ocuparà unes 50 hectàrees en comptes de les 100 previstes inicialment. També ha subratllat una sèrie de condicions que s'han imposat perquè els projectes puguin, finalment, executar-se, especialment en l'àmbit paisatgístic. “S'han pres moltes mesures de barreres, de cercar fórmules perquè les plaques no siguin vistes des dels espais públics”. Amb tot, ha admès que “els veïns immediats tindran un impacte, tot i que també hi hem posat condicionaments”, però “per al conjunt dels ciutadans del país quedaran bastant amagades”.

En aquest sentit, també ha destacat que s'obligarà els promotors que les prop de 100 hectàrees que han quedat excloses del projecte per la seva reducció es dediquin a l'explotació agrària.

stats