Les víctimes de la fossa de Porreres tornen a ca seva
Les famílies en recolliran els cossos al matí
PorreresLocalitzats, exhumats i identificats, els cossos de 14 lluitadors assassinats fa 81 anys per defensar la llibertat i la democràcia, avui, 14 de gener de 2018, tornen a casa. Porreres ho té tot a punt per a l’entrega de les restes de les primeres víctimes trobades a la gran fossa comuna del cementeri el novembre de 2016. Es pot entendre com la manera d’un poble que vol passar comptes amb la part més fosca de la seva història contemporània. Avui s’alliberarà també part del pes de la memòria històrica que pretén donar dignitat als oblidats de la Guerra Civil, també negats durant 40 anys per un estat democràtic.
Els cossos identificats, dels 55 localitzats durant la primera fase d’exhumació, seran entregats dins uns petits baüls d’avet als seus familiars. L’acte institucional comença a les 11.30 del matí i serà presidit per la presidenta del Govern, Francina Armengol, acompanyada de la batlessa de Porreres, Xesca Mora; la consellera de Cultura i Participació, Fany Tur, i els batles i les batlesses dels municipis amb víctimes identificades.
Després dels parlaments, els fèretres seran traslladats als cementeris dels pobles on els familiars han decidit que siguin enterrades les primeres víctimes identificades de la fossa comuna, on estudis històrics documentats situen un mínim d’entre 130 i 140 víctimes de la brutal repressió falangista dels tres primers tres anys posterior al cop d’estat del 36.
A Palma, sobre les 16 hores, s’hi enterraran les restes de Gabriel Ferriol Gelabert, Gaspar Macià Ventayol, Ignasi Picornell Femenies, Guillem Frau Moragues i Rafel Cifre Torres.
A Alcúdia (13.30 h), es donarà selpultura a Mariano Galiana Galiana (nat a Torrevella). A Pollença, l’Ajuntament serà l’escenari de l’acte d’homenatge a Joan Losa Campomar, a les 17.30 hores, amb parlaments i una recitació poètica. Esporles acomiadarà el batle assassinat Tomàs Seguí Seguí i Joan Canyelles Capllonch, en una recepció oberta al públic, a les 16 hores, però l’acte de sepultura es farà de manera íntima,
A Costitx, a les 16 hores, les restes del batle Pere Vallespir Amengual seran portades en un cotxe d’època de la família que arribarà a l’Ajuntament per rebre un homenatge del Consistori, encapçalat per Antoni Sales, i després la comitiva anirà al cementeri passant pel domicili familiar de la víctima. Allà hi intervindrà Jordi Fiol, un historiador local que va estudiar la Guerra Civil i que investigà el conflicte i la repressió.
A Búger hi tindrà lloc la rebuda de les restes de Jaume Capó Amengual, i a Sencelles, devers les 13 hores es farà un senzil acte civil en record de Miquel Ques Torrens, amb acompanyament musical.
En canvi, a Capdepera, l’Ajuntament no farà cap recepció oficial a les restes de Baltasar Moyà Bauzà, per decisió de la seva filla i nets, com tampoc n’hi haurà al poble de Selva, seguint la voluntat dels nets de Llorenç Coll Sastre.
Aquests primers catorze cossos identificats formen part del conjunt de 55 que foren localitzats durant les tasques d’excavació fetes el mes de novembre de 2016. A hores d’ara hi ha dotze víctimes que no han estat “ni certificates ni descartades”, segons Memòria de Mallorca, i queden 29 cossos pendents de ser reclamats i per als quals des de la Conselleria de Cultura i Participació, que gestiona la localització i excavació de les fosses comunes a les Balears, es demana la col·laboració de familiars de desapareguts, per tal de poder anar avançant en la identificació.
Dels 130-140 cossos que segons l’historiador Tomeu Garí Salellas toca haver-hi al cementeri, 55 han estat localitzats, malgrat que encara n’hi ha que, tot i haver-se recollit proves genètiques, es troben davall els fonaments de capelles i nínxols que es varen construir damunt la fossa comuna.