LA CRISI DE PODEM

Un xat "digne de Halloween"

La situació de Bachiller va fer esclatar el malestar contra Jarabo pels pressupostos

Un xat “digne de Halloween”
Jaume Vinyas
04/12/2016
5 min

Palma“Ahir vaig sentir que, si això fos el 36, qualsevol de vosaltres em trairia i em pegaria un tir entre cella i cella. I així no es pot construir un projecte”. Així valorava un dels tres membres recentment dimitits del Consell Ciutadà Autonòmic (CCA) de Podem l’ambient en què es va desenvolupar la reunió que l’òrgan de direcció política de la formació va celebrar el dia 31 d’octubre. El cèlebre xat de Telegram de la formació, al qual ha tingut accés l’ARA Balears, recull aquest i altres missatges que evidencien el clima de rebel·lió interna contra el secretari general, Alberto Jarabo, a qui es retreia que hagués negociat a les seves esquenes un acord de mínims amb el Govern per a aprovar els pressupostos. La diputada Montse Seijas, suspesa cautelarment de militància una setmana després per haver infringit suposadament el codi ètic, és qui manté l’actitud més bel·ligerant contra Jarabo. Els altres dos expedientats, Xelo Huertas i Daniel Bachiller, tampoc no amaguen les seves diferències amb el secretari general. Però no són els únics ni els més contundents.

“Va ser una reunió molt lletja”; “digna de Halloween, esperpèntica”; “d’alguna manera, crec que l’hecatombe d’ahir marcarà un punt mort”; “tampoc no tinc estómac per escoltar expressions i gestos com algunes d’ahir”, valoren quatre membres del CCA. “Uf, no sé què va passar. Però pel que llegesc, va ser quelcom desagradable... no oblidem que depèn de la tripulació evitar que el vaixell es desviï cap a la tempesta... ànims!”, diu un altre membre, absent en la reunió, en un to conciliador. “De la tripulació, sí, però no tota la tripulació té el mateix pes en el govern del vaixell. A qui van jutjar quan aquell creuer del Costa Concòrdia es va estavellar contra aquella illa grega? (sic) Al capità, no als grumets, que jo sàpiga”, respon un company. El motiu de tanta crispació no només eren els pressupostos sinó també la situació personal d’un dels tres membres del partit que han acabat expedientats.

Bachiller com a detonant

La reunió es va celebrar un dia després que el secretari d’Acció Institucional, Daniel Bachiller, anunciàs, en el mateix xat, que el CSIC li havia comunicat la decisió del Govern de no renovar el conveni pel qual es regeix la Fundació Caubet-Cimera, on el científic ha fet feina els darrers 10 anys. Una decisió que, segons diu, “a la pràctica significa que el Govern ha decidit expulsar-me de les Balears”, tot i que, segons han explicat diverses fonts a aquest mitjà, l’investigador ha demanat integrar-se a l’estructura de l’Institut mediterrani d’estudis avançats (Imedea), amb seu a la localitat d’Esporles.

Al cap d’una setmana, Podem acusà Bachiller, Huertas i Seijas d’haver vinculat el seu vot als pressupostos a la resolució de la situació contractual de l’investigador. Però el cas és que altres membres del CCA van expressar el mateix parer i no han estat expedientats. És més, el CCA va acabar aprovant la creació d’una comissió que, segons relata el mateix partit en l’expedient sancionador, “plantegi al Govern que no hi hagi cap retrocés en cap conveni entre el CSIC i l’Executiu, o no s’aprovarien els pressupostos”, i que aclareix que el marc global és un simple maquillatge per poder incloure el conveni entre l’òrgan científic i el Govern, que afectaria Daniel Bachiller.

El mateix Jarabo, en aquest xat, va explicar que “ahir només es va aprobar crear una comissió per parlar amb el Govern i exposar-li el text que s’està redactant”. A l’instant, Bachiller li demana “la documentació que et va donar en Biel” (Barceló). “Ens fa falta per escriure la proposta”, afegeix. Al cap de 20 minuts, Jarabo li respon: “Ara us la pass. Envia’m, tu també, el mail que et va remetre el CSIC”. “El tinc a l’ordinador del meu despatx. Quan m’incorpori, demà a primera hora, te l’envii”, respon el científic, que, al cap de mitja hora, torna a reclamar la documentació al secretari general. “Hi ha document?”, demana Huertas, al cap de vint minuts.

Bachiller va tornar a demanar els documents al cap de sis hores i va desencadenar una nova sèrie de retrets a Jarabo. “Això ja és de traca”, diu Seijas. “Per Déu! Això es diu col·laboració desinteressada; quina pena, després, és clar, tenim problemes personals!”, afegeix un altre membre del CCA que, tot d’una, afegeix: “Daniel, sent de veres haver votat que Alberto vagi a la reunió”. “Però hi ha document?”, torna a demanar Huertas. “M’he hagut de perdre”, intervé Camargo. “El document al qual us referiu és el mail de Barceló a Alberto o què és?”, afegeix. “Crec, o vaig entendre, el que va dir Alberto, que es va creuar amb Barceló a la sortida del ple i li va comentar això del CSIC. No vaig entendre que hi hagués document.”, afegeix un altre membre del CCA.

Seijas, llavors, acusa Jarabo de mentir: “Dimarts, al ple, va parlar amb Barceló d’aquest tema; dimecres, a Coordinació, va callar i va ometre la informació; diumenge va fer veure que no ho sabia i ahir ens revela que se n’havia assabentat dimarts... a més, va dir que Barceló li havia facilitat el document de per què el Govern no renovava amb el CSIC (...). Vam quedar que ho passaria a Daniel i encara esperam”.

Aleshores, Huertas aclareix que “no, el que va llegir va ser un extracte, fet no sé per qui, del suposat document. El document és aquell en què el CSIC diu al Govern que per què no firma el conveni, o a l’inrevès. Però és un document oficial. Aquest dematí li he dit a Daniel que li enviava i encara estic esperant...”. “No hi ha més cec que el que no vol veure-hi...”, sentencia.

“Pel que estic veient, retir el vot perquè Alberto assisteixi com a part de la comissió delegada per a aquest CCA; sabotejarà tot el que pugui; almanco, que es visualitzi que hi ha una altra visió del grup”, replica Seijas.

Finalment, intervé un altre membre del CCA i, en to escèptic, detalla la quantitat de documents que cal recopilar. “Molt bon resum”, diu Huertas, “però t’has oblidat dels expedients que ens obriren a algunes”. “Tranquil·la, Xelo, que una també s’acostuma a viure amb això”, respon Seijas. “Gràcies, Montse, però crec que fa temps que no estava tan tranquil·la i segura d’aquestes decisions”. La presidenta del Parlament, doncs, ja sospitava la sanció una setmana abans que el partit ho anunciàs públicament.

De fet, segons la versió de Podem, aquell mateix dia el secretari d’Organització, Alejandro López, traslladà a la Secretaria d’Organització estatal les sospites sobre l’actuació d’alguns dels membres del partit. L’endemà esclatava l’escàndol sobre el pis de protecció oficial del senador per Madrid Ramon Espinar. Fonts properes a les expedientades vinculen la repercusió que tingué el cas amb la reacció virulenta de l’aparell estatal contra el cas Bachiller, i usen l’expressió “caps de turc”. Des del partit asseguren que hi ha més proves contra els expedientats, però apel·len a l’imperatiu de discreció, una paradoxa més en una crisi que revelat les disputes internes d’una formació que va estar al llindar de la implosió la nit de Halloweeen.

stats