Xifres rècord per al vi i el raïm de les Balears
El 2016 es van superar els 6 milions de litres de vi i es van produir 9,3 milions de quilos de raïm, un 12,09% més que el 2015
PalmaCom ja va avançar l'enòleg Andreu Majoral a l'espai 'Vinyòvol' d'aquesta setmana de l'ARA Balears, la producció de vins de qualitat a les Illes Balears ha augmentat un 10,2% el 2016 respecte del 2015 i marca rècords amb un total de 6.001.300 litres. D'aquest total, 2.961.600 litres corresponen a les denominacions d'origen (DO) Binissalem i Pla i Llevant, les quals van registrar un 9,3% més que el 2015, mentre que el Vi de la terra Mallorca va produir 2.658.500 litres, un 10,6% més que l'any anterior, segons ha informat la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca.
Per a més info: VINYÒVOL Ja en feim 6 milions de litres
Quant a la superfície de vinyer inscrita el 2016, la qualificació Vi de la terra Mallorca abasta el 46,84% del total, la DO Pla i Llevant representa el 22,91% i la DO Binissalem, el 21,96%.
El 2016, la producció de raïm es va incrementar un 12,09% en comparació amb el 2015 i es va situar en 9.318.040 kg. El raïm negre va ser predominant, amb 6.512,6 tones. En aquest cas les dues denominacions d'origen han estat responsables de 4.468.150 quilos de producció i, de fet, l'any passat es va batre el rècord de producció de raïm des del 2005.
Pel que fa a la producció de vi, el 44,3% correspon a Vi de la terra Mallorca, seguit per la DO Pla i Llevant (27,38%) i la DO Binissalem (21,97%). D'altra banda, el Vi de la terra Illa de Menorca representa el 2,57% de la producció; el Vi de la terra Eivissa, el 2,3%; el Vi de la terra Serra de Tramuntana-Costa Nord, el 0,79% i el Vi de la terra Illes Balears, el 0,25%.
El vi negre ha estat el predominant en l'elaboració, amb 2.672.223 litres en 2016; seguit pel blanc, amb 1.836.973 litres, i pel rosat, amb 1.492.195 litres.
Les dades certifiquen l'adaptació de la producció a les demandes del consumidor, de manera que el vi blanc gairebé ha doblat la producció en deu anys.