Problema d'habitatge

400 caravanistes es preparen per fer front a Cort: "Volem una solució i que ens deixin viure en pau"

El col·lectiu de persones es concentrarà aquest dissabte davant l'Ajuntament contra l'ordenança cívica que prohibeix viure als vehicles

Javier González i Pep de las Heras, representants dels caravanistes a Son Güells.
09/05/2024
2 min

PalmaEl col·lectiu de residents en caravanes ha convocat una concentració aquest dissabte davant l'Ajuntament de Palma per reclamar "una solució" al problema d'habitatge i protestar contra l'ordenança cívica que prepara el consistori. La norma preveu sancions que oscil·len entre els 700 i els 1.500 euros per fer servir el vehicle com a lloc de residència. "És indigne que el batle intenti prohibir-nos que estiguem en la nostra propietat. Som aquí perquè és impossible tenir un habitatge. Només demanam que el batle ens deixi viure en pau", ha denunciat Pep De las Heras, un dels convocants que està instal·lat a Son Güells, amb altres companys en la mateixa situació.

Els convocants xifren en 400 les persones que viuen en caravanes a zones de Ciutat com Son Hugo i Ciutat Jardí, "majoritàriament gent treballadora, que no pot permetre's un lloguer, un pis i ni tan sols una habitació, perquè no n'existeixen a un preu assequible o raonable". Per a De las Heras, pensionista de 68 anys, i per a Javier González, de 67, en aquesta situació d'emergència residencial és "impensable" trobar, sense ajuda, una altra sortida al seu problema. Segons al·leguen, no els poden acusar d'incivisme perquè tenen la zona neta i cuidada, viuen com una comunitat de veïns i no fan renou. "No molestam ningú. De fet, si venen joves a fer botellot, els recollim les restes i el vidre perquè ens agrada tenir-ho tot net", asseguren.

Els caravanistes són majoritàriament homes separats o divorciats, encara que ja s'han instal·lat a Son Güells "famílies, com un matrimoni amb dos fills, o dones que viuen soles". Funcionen com una comunitat que assisteix qui ho necessita. Tenen càmeres de seguretat instal·lades als vehicles i un grup de WhatsApp mitjançant el qual es mantenen connectats. Cada dos dies van al punt verd de Son Castelló a buidar les aigües brutes i a recarregar aigua nova.

"Que deixin de mentir"

La regulació que pretén l'ordenança de Cort és, segons González, "una manera de desviar l'atenció". "Que deixin de mentir. No hi ha hagut queixes. El problema no són les caravanes, sinó la falta d'habitatge pels preus. L'Ajuntament està assenyalant l'arbre, que som nosaltres, per ocultar el bosc", ha assegurat de manera metafòrica. "No representam vots per a ells, però han de saber que aquí cada dia ve gent a preguntar-nos com és l'estil de vida", assenyala sobre un fenomen en creixement.

De las Heras i González reclamen una reunió amb el batle Jaime Martínez i l'insten a cercar solucions per a un problema que "afectarà generacions futures". D'altra banda, denuncien que l'Ajuntament de Palma els nega l'empadronament com a manera de mantenir-los fora del sistema, malgrat que han aconseguit la residència gràcies, segons asseguren, a associacions del tercer sector com Creu Roja. I així, ja establerts, els caravanistes han acabat trobant un estil de vida forçós. "Els dies que em queden de vida els vull passar tranquil amb el meu ca", sentència De las Heras.

stats