Urbanisme

Associació de veïns de Can Capiscol: "El projecte de Son Busquets recull les nostres opinions"

L'entitat reclama que Cort i el SEPES es posin d'acord per tirar endavant el projecte que preveu construir 831 habitatges protegits

Vista superior de les edificacions de Son Busquets.
14/03/2024
2 min

PalmaEl president de l'Associació de Veïns de Can Capiscol, Biel González del Valle, ha mostrat la seva conformitat amb els trets principals del primer projecte de Son Busquets presentat per l'Entitat Estatal de Sòl (SEPES). "La música sona bé. Haurem de llegir la lletra petita, però recull les nostres opinions. Està bastant bé", ha assegurat. Els veïns volen saber quin serà el règim dels habitatges –lloguer o compra–, qüestió que es definirà amb el pla especial en el qual farà feina una comissió mixta de tècnics del SEPES i Cort. "Volíem un centre de salut, un centre de dia o un casal de barri", ha afegit. Encara és possible tenir-los, perquè el SEPES ha deixat la meitat dels equipaments sense decidir de manera premeditada per poder continuar recollint les aportacions de les entitats veïnals o de l'Ajuntament de Palma.

"Allò més important és que ambdues administracions [SEPES i Cort] es posin d'acord. És cabdal que hi hagi un bon acord perquè el projecte tiri endavant. Si no ens escolten, farem servir les al·legacions, però és molt millor formar part del procés participatiu", ha conclòs.

ARCA diu que l'esbós "no compleix moltes de les expectatives"

D'altra banda, l'Associació per a la Revitalització dels Centres Antics (ARCA) considera que aquest primer esbós de Son Busquets "no compleix moltes de les expectatives". Demanen el manteniment de "molts més" elements patrimonials de la caserna, concentrar més edificis d'habitatges a la façana de la carretera de Sóller, evitar el mur d'edificis tan grans al carrer de Sant Vicenç de Paül i conservar i aprofitar els hangars existents per instal·lar nous equipaments.

ARCA troba que el primer projecte de Son Busquets és "molt millorable" i no ha tingut en compte "qüestions fonamentals". Col·laboraran amb l'equip de govern de Cort per "introduir les millores necessàries" abans de l'aprovació del pla especial definitiu, que "haurà d'introduir importants modificacions". En aquest sentit, aposta per "conservar el màxim patrimoni" de la caserna de Son Busquets, perquè "és allò que proporciona personalitat al lloc i es compliria amb la sostenibilitat". La rehabilitació sostenible, continua, és un "fet principal de l'agenda nacional i europea que afegeix valor als edificis i contribueix a la recuperació i manteniment del patrimoni".

Zones verdes

El 58% de la superfície de Son Busquets es destinarà a un ús públic, mentre que l'altra 42% serà d'ús privat. Per tant, gairebé un 60% de l'espai l'ocuparan les zones verdes (tres hectàrees), equipaments, vies per recórrer l'espai i places, com a element central per cohesionar la vida dels veïns.

A la zona d'ús privat es construiran 831 habitatges protegits i, com a novetat, s'obriran 670 places d'allotjament dotacional, reservades a col·lectius de joves, gent gran o desplaçats, l'ús de les quals serà temporal i amb espais comunals. El termini màxim per ocupar una d'aquestes places de lloguer assequible serà de cinc anys, amb l'objectiu d'afavorir-ne la rotació.

stats