Cort aprova el gruix del PGOU del Pacte, amb algunes modificacions

El ple de l'Ajuntament de Palma ha aprovat aquest dijous la zonificació per aplicar el Decret d'habitatge del Govern i la normativa pel creixement en alçària

El regidor d'Urbanisme de Cort, Oscar Fidalgo, aquest dijous al Ple.
30/11/2023
2 min

PalmaEl ple de l'Ajuntament de Palma ha donat el vistiplau al gruix de la part estructurant del Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU), aprovada definitivament pel Pacte aquest 2023, amb algunes modificacions. En concret, l'actual equip de govern, encapçalat pel Partit Popular i amb el suport de Vox, ha tirat endavant només alguns canvis en el document que eliminen derogacions del PGOU del 1998, amb l'objectiu que certes actuacions urbanístiques no quedassin desregularitzades. Això podia passar perquè el nou regidor d'Urbanisme, Óscar Fidalgo, va decidir no aprovar definitivament la segona part del PGOU, el POD (Pla d'Ordenació Detallada), fet que tenia com a conseqüència deixar enlaire una part de la normativa.

D'aquesta manera, l'àrea de Fidalgo només ha fet les modificacions puntuals que afectaven, principalment, el sòl rústic, els edificis inadequats –els que no s'adeqüen a la planificació urbanística vigent– i les ARE (Àrees Residencials Estratègiques), tal com ja va informar el regidor. Per tant, la resta del contingut de la part estructurant es manté intacta. Sobre el fet de fer caure el POD, l'anterior regidora de Model de Ciutat, Neus Truyol, ha advertit que es tractava d'una normativa que "cercava equilibris" perquè "aflorin els interessos privats d'uns pocs". Així mateix, el portaveu adjunt del PSOE de Palma, Francisco Ducrós, ha retret que "han tingut sis mesos i avui dia no tenim res" i que "és lamentable que la ciutadania hagi de passar aquestes decisions de tornada al passat".

D'altra banda, el ple de Cort ha aprovat aquest dijous les condicions d'aplicació i zonificació del Decret d'habitatge del Govern, les quals van fer possible el creixement en alçària a gairebé tot l'Eixample de Ciutat. Així mateix, el ple ha donat llum verda a la normativa per aplicar la reconversió de locals en habitatge i que solars públics i privats es destinin a la construcció d'habitatge de lloguer de manera temporal.

En detall, pel que fa al creixement en alçària, s'ha aprovat que per cada metre de carrer es pugui créixer 1,4 metres d'alçària. Al respecte, s'ha rebutjat una esmena de Vox que demanava que el creixement fos de fins a dos metres. També s'han acceptat esmenes de MÉS per Palma quant als locals, per preservar que en determinats carrers es mantingui que els locals siguin comercials i no es puguin convertir en habitatges.

L'oposició qüestiona l'ús del nou mecanisme

Durant la seva intervenció, el regidor d'Urbanisme de Palma, Óscar Fidalgo, ha recordat "l'emergència de l'habitatge" de Palma i l'Eixample, en concret, per la qual cosa aquesta normativa permet que "es compacti". "És un instrument nou que dota de mecanismes adequats per tenir solucions en matèria d'habitatge". Així, ha defensat que el decret, de tipus temporal s'adreça a "les classes mitjanes".

Per la seva banda, el regidor del PSOE de Palma Francisco Ducrós ha reiterat que el decret "no és una gran solució al problema de l'habitatge" i ha considerat que a la proposta "li manca criteri" perquè "no hi ha signatures de tècnics, ni un sol informe que justifiqui per què aquestes són les condicions adequades". En aquest sentit, Ducrós ha advertit que això pot provocar "un impacte bestial en el preu dels comerços locals" i ha criticat la "manca de previsió".

stats