Cort aprova modificar la normativa lingüística per equiparar el castellà al català
El Partit Popular ha tirat endavant la proposta de Vox perquè l'Administració atengui la ciutadania en la llengua que triï
PalmaL'Ajuntament de Palma ha aprovat, a proposta de Vox i amb els vots a favor del PP, una modificació de la normativa de normalització lingüística municipal perquè l'Administració atengui i ofereixi informació als ciutadans en la llengua que triïn, català o castellà. A més, ha modificat el domini .cat de la web del Consistori pel .es. La proposta s'ha aprovat amb una transaccional del Partit Popular en el primer punt, que ha quedat modificat per eliminar la frase que deia que la mesura afectava "tota la pràctica administrativa", la qual cosa depèn de la Llei de normalització lingüística a escala autonòmica.
Així ho ha explicat també el primer tinent de batle, Javier Bonet: "Vox ha vist que la transaccional amb la qual el PP se sentia còmode tenia sentit. I el que allò lògic és que hi hàgim votat a favor. El que s'elimina és la part que parlava de modificar la pràctica administrativa. Però és que d'ofici aquestes comunicacions no es poden iniciar en les dues llengües, s'obren sempre en català, perquè així ho marca la llei del Govern, no és una competència municipal".
Encara que la modificació s'ha aprovat aquest dijous, el nou equip de govern ja aplicava la mesura, segons Bonet. "Ja està en marxa perquè ho dúiem en el programa electoral. No ens hem amagat que aquesta era la nostra intenció i era una cosa que, simplement, s'havia de posar en marxa a les oficines d'atenció al ciutadà i s'ha fet directament", ha explicat.
Concretament, el document aprovat estableix, en primer lloc, "modificar la normativa lingüística municipal de manera que les dues llengües cooficials de la Comunitat Autònoma estiguin en igualtat d'ús i perquè els ciutadans puguin adreçar-se i ser contestats en qualsevol de les dues llengües sense necessitat de sol·licitud prèvia". En el segon punt determina "que la informació donada per l'ajuntament i les seves empreses municipals es faci en les dues llengües cooficials". I, en el darrer, "que el domini palma.cat sigui substituït per palma.es".
L'oposició ha reaccionat advertint del que suposava aquesta mesura, que romp amb un consens històric de tres dècades. "Aquest acord modifica una norma que regeix des de fa més de 30 anys, que ha tingut el consens per unanimitat de tots els partits polítics", ha recordat la portaveu de MÉS per Palma, Neus Truyol, qui ha alertat que "aquesta modificació és per donar més privilegis i protagonisme al castellà, en cap cas per millorar la situació del català".
L'OCB i Plataforma per la Llengua denuncien els efectes de la modificació
Amb motiu d'aquesta proposta, han comparegut també aquest dijous al ple representants de l'Obra Cultural Balear (OCB) i de Plataforma per la Llengua per denunciar els efectes que pot tenir la mesura en la llengua catalana.