Cort concedeix 13 llicències per reconvertir locals en habitatges
Els propietaris només poden vendre o llogar a un preu limitat, no de mercat. L'Ajuntament ha confirmat també que augmentarà 2.000 metres quadrats l'aparcament de la plaça de Barcelona
PalmaL'Ajuntament de Palma ha concedit 13 llicències per reconvertir locals en habitatges, quatre de les quals avui mateix durant la Gerència d'Urbanisme del Consistori. D'aquestes, dues es van sol·licitar i van ser denegades el 2021.
El regidor d'Urbanisme, Óscar Fidalgo, ha recordat que el canvi d'ús és possible gràcies a l'aprovació per part del Govern del Decret llei de mesures urgents per facilitar l'accés a l'habitatge en municipis de les Balears, entre ells Palma. L'interès ciutadà sobre aquesta fórmula "sorprèn perquè la llei no és definitiva". Una vegada fet aquest tràmit, "els projectes seran molts més".
El Decret llei, aprovat el 2 d'octubre de 2023, permet reconvertir locals en habitatges i el canvi a ús residencial de locals comercials, oficines o qualsevol immoble de definició anàloga, sempre que aquests estiguessin en edificacions existents en sòl urbà. Cort, per part seva, va aprovar el 30 de novembre aplicar i desenvolupar el decret llei a Palma, encara que amb limitacions, ha assenyalat Fidalgo. El canvi no és possible en el centre històric (declarat BIC el juliol de 1964), el conjunt històric del Jonquet, edificis i entorns d'àmbits declarats Bé d'Interès Cultural (BIC) o inclosos en el Catàleg municipal de protecció d'edificis i elements d'interès històric, artístic, arquitectònic i paisatgístic. Les restriccions s'apliquen a nuclis tradicionals de Palma, àmbits del PERI del Terreno, el Pla especial de protecció de patrimoni de Santa Catalina i el nuclis de Soledat Sud i el Molinar.
"Possibilitam que locals obsolets, infrautilitzats i degradats puguin convertir-se en habitatge. Dotam el mercat de més solucions de caràcter residencial", ha assegurat Fidalgo, qui ha aclarit que un tècnic necessita una mitjana de dos mesos per fer un projecte de canvi d'ús. El regidor ha recordat que els propietaris beneficiats "només poden vendre o llogar a un preu limitat, no de mercat".
2.000 metres quadrats més d'aparcament a la plaça de Barcelona
D'altra banda, Fidalgo ha assegurat que l'Ajuntament ampliarà entorn de 2.000 metres quadrats l'aparcament de la plaça de Barcelona en les actuacions derivades de la compra del solar del Lluís Sitjar. L'espai residencial de la zona, de 1.920 metres quadrats, "ni es toca ni es tocarà". Ha negat, per tant, que Cort es plantegi incrementar l'edificabilitat dels terrenys. Sí que ha aclarit que la Gerència d'Urbanisme ha delimitat una unitat d'actuació al carrer de Ramón Picó i Campanar, que uneix el parc de la Riera amb la plaça de Barcelona, per ampliar el vial públic d'aquest carrer. L'objectiu és millorar la mobilitat viària i també per als vianants.
La delimitació, ha explicat, implica compensar en beneficis i càrregues els propietaris. D'aquí ve que es vulguin incrementar un 10% els equipaments esportius.
L'àmbit tenia 30.279 metres quadrats i passa a 33.345, de manera que puja 3.065 metres quadrats. En aquesta unitat d'actuació s'augmenten 403 metres quadrats els vials.
La unitat d'actuació està en curs. Quan es resolgui, anirà al ple i, posteriorment, hi haurà una exposició pública. "Tenim absoluta transparència amb qualsevol modificació, explicació i circumstància. Es publicarà al BOIB i tots els ciutadans tindran oportunitat de veure el projecte i fer-hi les al·legacions i consideracions oportunes. Però el residencial no s'amplia i no es toca", ha insistit.
Mentrestant, el Lluís Sitjar no és encara un espai públic, ja que encara falta per tancar la compra del 100% dels terrenys, un fet "complicat" perquè existeixen propietaris de títols morts, sense descendència o amb descendència i que viuen a l'estranger. No obstant això, Cort disposarà a partir de març de 2,3 milions d'euros més per continuar avançant en l'adquisició de títols.