Ajuntament de Palma
Política Cort 14/05/2024

Cort imita Ayuso: donarà llicències urbanístiques de pagament en tres mesos

El regidor d'Urbanisme implantarà el sistema quan el Govern aprovi el decret llei de simplificació administrativa

2 min
Un edifici en obres a Palma

PalmaL'Ajuntament de Palma ja fa feina per implantar el sistema especial de pagament per obtenir una llicència urbanística exprés mitjançant un abonament, com va avançar l'ARA Balears. El regidor d'Urbanisme de Cort, Óscar Fidalgo, promet reduir el retard de la tramitació a només tres mesos i aplicarà la mesura quan el Govern aprovi el decret llei de simplificació administrativa.

El model de les llicències exprés a Palma serà similar al que va posar en marxa l'Ajuntament de Madrid el 2010: l'Administració habilita una sèrie d'empreses especialitzades (ECU) que reuneixen els requisits tècnics per, després de l'autorització, estudiar la concessió de les llicències. Sota el mandat d'Ayuso, el cost del tràmit és de 1.200 euros per a una propietat que no superi els 200 metres quadrats. En qualsevol cas, els ciutadans podran decidir si opten per la via ràpida o se sotmeten als temps de l'Ajuntament de Palma, marcats pels retards de més d'un any.

Fidalgo ha explicat que s'ha reunit amb l'Associació Nacional d'ECU (Entitats Col·laboradores Urbanístiques) per conèixer com va ser "la posada en marxa del sistema a Madrid". Les ECU actuaran "com a primer filtre de compliment amb els requisits exigits" per l'Administració. "No s'encarreguen de fer memòries, plànols ni projectes; revisen que la documentació tècnica i administrativa presentada sigui la correcta i emeten un certificat de conformitat", ha dit el regidor. "Aconseguirem descongestionar el gran col·lapse que existeix a la tramitació de llicències per la imperícia i no tramitar com s'ha de fer", ha continuat atacant l'anterior equip de govern.

Model liberal de doble coa

El model liberal –que també s'aplica a València, Barcelona, Galícia o Andalusia– planteja un sistema de doble coa: la ràpida i la lenta. Per avançar sense esperes amb una llicència fast pass, com als aeroports, s'haurà de pagar. En aquest cas, el termini de resolució es reduirà a uns tres mesos, respecte de l'any i mig que acumulen alguns municipis de les Balears. Els doblers seran l'element diferenciador d'una fórmula que Fidalgo nega que sigui classista: "No ho veig així. És una manera indirecta de descongestionar l'Ajuntament. Si de 300 sol·licituds de llicències les ECU en resolen 150, les altres 150 seran assumides per Cort amb més celeritat", va dir a l'ARA Balears.

Amb l'externalització del servei, les empreses habilitades completaran tots els tràmits i deixaran l'expedient llest per a la resolució, sempre després del pagament del sol·licitant. La fórmula exigeix a les empreses col·laboradores "una assegurança de responsabilitat civil i l'acreditació dels processos que es duguin a terme". A més, preveu "un procediment sancionador i de responsabilitat civil en cas que no s'executi com cal".

Les llicències urbanístiques exprés neixen, en part, de la pressió exercida pels promotors i constructors, que consideren desproporcionat el retard en la concessió de llicències.

stats