Cort investigarà tres expedients urbanístics de l'època de Truyol per si es va prevaricar
El ple de l'Ajuntament aprovarà la revisió de llicències que, segons Vox, es van emetre de manera "arbitrària", i l'esquerra hi ha votat a favor perquè està segura d'haver actuat legalment
PalmaL'Ajuntament de Palma aprovarà en el pròxim ple, a proposta de Vox, investigar tres expedients urbanístics de la passada legislatura per veure si va haver-hi prevaricació en la seva tramitació. La mesura ha estat aprovada amb els vots de tots els partits, inclòs MÉS per Palma, la regidora del qual, Neus Truyol, era la titular d'Urbanisme a l'anterior equip de govern. "És una moció que insinua la meva influència política en la tramitació dels expedients. I tot s'ha fet seguint el procediment. No tenim res a amagar, per això hi hem votat a favor. Qui té interessos és Fulgencio Coll", ha assegurat Truyol sobre el líder de Vox.
La moció recull tres expedients en els quals es denuncien "comportaments arbitraris" que generen "inseguretat jurídica". En primer lloc, es parla d'un edifici "destinat a deu habitatges i dos locals comercials" al número 27 del carrer de Fra Antoni Llinàs. Segons Truyol, els tècnics van denegar la llicència perquè l'alçada permesa era de tres pisos i els promotors "en volien construir sis". Vox considera, no obstant això, que "es tracta d'un cas d'interpretació de la normativa" en el qual es van emetre "informes contradictoris". Les obres de l'estructura van finalitzar el maig de 2021 i, llavors, "sobre la base d'una revisió d'ofici a instàncies d'un tècnic municipal (possiblement la primera vegada a l'Ajuntament de Palma), se signà el decret de batlia de paralització de les obres" el juliol de 2021, segons la proposició defensada per Fulgencio Coll.
El segon expedient afecta l'hotel Armadans. Urbanisme del Pacte va ordenar retirar-ne un mural fet sense llicència. Vox denuncia l'"arbitrarietat en aplicar el concepte d'impacte visual" per denegar el permís i denuncia que la decisió la va prendre la Comissió de Centre Històric, encara que l'hotel "està fora" d'aquesta zona. Segons Truyol, abans de la pandèmia, els propietaris van consultar a la Comissió si podien fer un mural a la façana i "l'informe tècnic va ser negatiu perquè l'edifici té valors arquitectònics". La regidora assegura que l'hotel va aprofitar una reforma per pintar-lo sota unes teles, per la qual cosa es va iniciar un expedient de disciplina urbanística. "Implicava el pagament de la multa i la retirada de la pintura". Els amos de l'establiment hi van interposar un contenciós i el cas està judicialitzat.
El tercer expedient es refereix a la substitució del forjat en un local del carrer de Bonaire, declarat Bé d'Interès Cultural (BIC) pel Consell de Mallorca. Segons Vox, l'àrea de Patrimoni de la institució insular va autoritzar l'actuació i, atès això, demana "quina condició urbanística pot justificar la seva denegació".
"Interès partidista" de Vox
Per a Truyol, Vox "té un interès partidista en defensar uns promotors que han infringit les normes urbanístiques i posa en dubte el treball dels funcionaris i tècnics de l'Ajuntament de Palma". A pesar que la resta de partits del Pacte ha votat a favor de la mesura en virtut de la transparència, la portaveu d'Unides Podem, Lucía Muñoz, ha afirmat que l'equip de govern està "fent oposició a l'oposició" i que Vox "és el braç executor del PP". Ha preguntat, a més, al regidor d'Urbanisme, Óscar Fidalgo, "qui farà la investigació": "La seva àrea d'Urbanisme es dedicarà a investigar o a governar?". En el mateix sentit s'ha manifestat el regidor socialista Francisco Ducrós, en retreure a Fulgencio Coll que estan complint "un favor que els ha demanat algú", en referència als promotors als quals s'han denegat les llicències.
Finalment, el PP i Vox també han tirat endavant la proposta de "presentar la resolució" dels expedients en "el menor temps possible".