Llengua

Llum verda a l'eliminació del català com a requisit a l'Ajuntament de Palma

El PP i Vox aprovaran en el ple la proposta, que inclou el canvi del domini 'www.palma.cat' per 'www.palma.es' amb els vots en contra de l'oposició

La votació a l'Ajuntament de Palma
21/03/2024
3 min

PalmaL'Ajuntament de Palma analitzarà abans de l'1 de juliol la situació de tots els llocs de feina municipals per avaluar quins requereixen el requisit del català i en quins es pot rebaixar a mèrit. El nou barem d'acreditació de la llengua s'aplicarà en l'accés a la funció pública, la promoció interna, els concursos de trasllat i els canvis de destinació. Vox ha presentat aquest dimecres la proposta en la comissió prèvia al ple, i s'aprovarà la setmana que ve amb els vots del PP a favor, i els de l'oposició, en contra. De la mateixa manera, ratificaran el canvi del domini www.palma.cat per www.palma.es.

En un principi, Vox va plantejar rebaixar el requisit del català a mèrit de manera generalitzada, però, davant la negativa del PP, ha acceptat l'acord que s'aprovarà en el pròxim ple. La negociació també va incloure la revisió del català com a mèrit perquè "no es produeixin situacions en les quals la llengua puntuï més que la formació específica per al lloc en qüestió", ha assenyalat la regidora de Vox, Gari Durán. Aquest partit considera que, "en alguns casos, el català és innecessari" i que "el debat es redueix que el funcionari l'entengui i sigui capaç de llegir un text, en cas que no hagi d'atendre el ciutadà". "De la mateixa manera que no s'acredita l'espanyol, per què ha de fer-se amb el català? No té sentit que un enterrador o un agranador, que formen part d'una empresa pública, hagin de presentar un títol", prossegueix. La revisió dels llocs de treball pot acabar, per tant, que en alguns casos el català "no sigui ni un requisit ni un mèrit".

Vox: "Per a nosaltres és prioritari; per al PP, no"

El termini de l'1 de juliol ha estat una imposició de Vox al PP "per no córrer el risc de dilatar la mesura tota la legislatura". "Per a nosaltres és una bandera, és prioritari; igual que per a ells, no", ha reconegut Durán. D'altra banda, el PP i Vox han votat també a favor que els ciutadans tinguin "dret" a obtenir informació i resposta "en qualsevol de les dues llengües oficials". La web de l'Ajuntament i de les empreses municipals i organismes autònoms tindran versió en català i castellà. I des del mes d'abril, les publicacions en les xarxes socials combinaran totes dues llengües "de manera equilibrada".

La portaveu del PSOE a Palma, Rosario Sánchez, ha qualificat la mesura com una "vergonya" i ha assegurat que el seu grup polític "defensa els drets lingüístics". En la seva opinió, Vox té "un odi irracional" al català. "Estan en contra de la normativa vigent, de l'Estatut d'Autonomia, del consens. És clar que, per preservar l'ús de les llengües oficials, cal defensar la minoritzada. On hi ha riquesa cultural, hi posen odi i confrontació", ha afegit.

En el mateix sentit, s'ha manifestat el regidor de MÉS per Palma Miquel Àngel Contreras. "És una proposició il·legal perquè incompleix no només l'Estatut d'Autonomia, sinó també l'article 30 de la Llei de funció pública, que estableix aquest requisit", ha assegurat, per advertir que la mesura "generarà moltes impugnacions i conflictes en els processos de places laborals que obviïn el requisit". "El PP està fent el joc a Vox eliminant el català dels àmbits on està normalitzat i està imposant el castellà a l'Administració. Lamentam aquest retrocés al qual ens està duent el batle Jaime Martínez, abocat a l'extrema dreta i a les ordres de Fulgencio Coll. Ha triat la crispació per sobre del consens instaurat durant 40 anys", ha conclòs.

stats