La Federació de Veïns de Palma sobre l'ampliació de terrasses: "S'ha cedit als interessos del 'lobby' de la restauració"
L'entitat explica que aquest dijous es va reunir amb l'Ajuntament, el qual els va assegurar no saber-ne res
PalmaLa Federació de Veïns de Palma ha exigit reunir-se amb l'Ajuntament de Palma i el Govern Interior davant l'ampliació de terrasses prevista a la plaça Drassanes, a la Llotja i a la plaça del Banc de l'Oli. "Ho hem conegut a través dels mitjans quan ahir ens vàrem reunir amb l'Ajuntament i ens varen dir que no sabien res", lamenta la presidenta de l'entitat, Maribel Alcázar. La Federació es va reunir aquest dijous, en el marc de la Mesa de convivència ciutadana, amb el regidor d'Urbanisme, Óscar Fidalgo, i la regidora de Participació Ciutadana, Lourdes Roca, que varen assegurar no saber-ne res tot i que l'anunci de l'ampliació havia estat publicat al BOIB. "Esperam tenir una resposta al respecte", assegura Alcázar, qui critica que s'hagi cedit "als interessos del lobby de la restauració".
Arran de conèixer la notícia aquest matí, la Federació ha contactat amb l'Ajuntament, tot i que aquest no els ha donat cap senyal. "Per què s'amplien les terrasses? No és per demanda dels residents", expressa. La següent passa, apunta, és reunir-se perquè els expliquin "de què va". "La realitat és que el centre no és per als ciutadans, està al servei de la turistificació".
El PSIB acusa Martínez de "rompre l'equilibri de la convivència"
Per la seva banda, el PSIB de Palma ha expressat "total rebuig" als canvis en la distribució de les taules i cadires en determinades zones de la ciutat, que ha assegurat que augmentaran l'ocupació de la via pública fins a un 40%, i han criticat el batle, Jaime Martínez, de "rompre l'equilibri de la convivència". A la zona de la Llotja, han incidit en el fet que Cort justifica l'augment amb el pretext de "suavitzar" les relacions amb els restauradors de la zona, per la qual cosa, des del seu punt de vista "s'ignoren les necessitats i el benestar dels veïns".
Asseguren que l'increment de l'ocupació de terrasses no només "limita l'espai disponible per al trànsit per als vianants", sinó que també "redueix les àrees públiques essencials per a la vida comunitària". Així mateix, han defensat que aquesta "pressió sobre els espais públics" crea un entorn "menys habitable" per als residents i promou "un model de ciutat centrat exclusivament en el turisme".
El Govern defensa que "no té res a veure" amb l'autorització d'ampliar terrasses
El portaveu del Govern, Antoni Costa, ha defensat aquest divendres que l'Executiu "no té res a veure" amb el fet que l'Ajuntament de Palma autoritzi ampliar terrasses amb la Mesa pel pacte social i polític per la sostenibilitat. Costa ha explicat que, tot i la posada en marxa de la Mesa, "les administracions públiques continuen governant".
En aquest sentit, tot i reconèixer no saber què ha motivat l'Ajuntament de Palma a autoritzar l'ampliació de terrasses en determinades zones de Palma, Costa s'ha mostrat convençut que "aquestes autoritzacions s'han fet d'acord amb la normativa vigent". Costa també ha demanat emmarcar les autoritzacions de Cort per ampliar les terrasses en determinades zones de la ciutat en "una relativa normalitat". "Això no té res a veure amb la Mesa pel pacte social i polític per la sostenibilitat, ni amb el seu procés participatiu, que començarà d'aquí poc".