Els Joves Arquitectes de Mallorca fan una proposta "més sensible amb la realitat local" per a Son Busquets
Volen reorganitzar el barri perquè sigui viu i modèlic amb habitatges, comerços, equipaments i espais verds
PalmaDesprés d'una anàlisi en detall de la proposta del SEPES per a Son Busquets, els Joves Arquitectes de Mallorca (JAM) han detectat una sèrie de punts en conflicte i han presentat una proposta urbana que, amb les mateixes condicions i paràmetres edificatoris, és "més sensible amb la realitat local i urbana" d'aquest entorn.
La proposta, amb el suport d'ARCA, Palma XXI i la Federació d'Associacions de Veïns de Palma, preveu una sèrie de punts clau per entendre que Son Busquets "és un espai amb un fort potencial com a exemple d'integració de la memòria urbana, de mecanisme per esdevenir un espai veïnal amb caràcter propi i d'un nou pol de centralitat a Palma", ha assegurat el portaveu de la JAM, Lluís Gené. El primer punt és la viabilitat de la proposta, ja que desenvolupa els requeriments del pla general i que estan redactats tant a la fitxa específica de Son Busquets com a la normativa d'aplicació.
En la mateixa línia, el projecte preveu el compromís amb les necessitats i amb la memòria de la ciutat com a resposta a l'emergència de l'habitatge i al dèficit d'espais lliures i equipaments que té el bari. A més, conserva totes aquelles edificacions –i algunes més– de ja existents identificades al Pla General, amb una adaptació del context de la ciutat i dels edificis ja existents. Per altra banda, la proposta pretén reorganitzar el barri perquè sigui viu i modèlic, a través de la creació d'espais d'ús com habitatges, comerç, equipaments i espais lliures, entre d'altres. En aquest sentit, un dels aspectes més importants és la integració de l'escola com a element central del barri, amb profit de les naus ja edificades i envoltada d'espai lliure verd.
Pel que fa a l'emergència climàtica i amb la forta incidència que té la construcció d'edificis, la proposta es planteja amb una ventilació creuada dels edificis –en referència a la direcció dels vents dominants i l'assolellament– i amb volumetries desenvolupades amb sistemes constructius de baix impacte ecològic. A més, també es proposa la idea d'ecobarri, amb teixits urbans respectuosos amb els ecosistemes, una gestió eficient dels residus o autosuficiència energètica entre d'altres. Segons Lluís, totes aquestes actuacions van en camí d'aconseguir un espai públic "qualificat" i "amb un alt grau de vegetació i permeabilitat de sòls".
Per la seva banda, la portaveu d'ARCA, Àngels Fermoselle, ha assegurat que "tot el proposat quadra amb els metres quadrats del Pla General" i que es conserva "pràcticament tot el que ja hi havia". En la mateixa línia, l'Associació de Veïns ha explicat que ja fa 25 anys que esperen "un projecte que no es decanti per la massificació". "A hores d'ara, no tenim ni una plaça per fer festes", ha conclòs.