Son Busquets, moneda de canvi en les negociacions entre el PP i Vox
El partit d'extrema dreta va votar inicialment a favor de mantenir el projecte de MÉS per Palma, però aquest dijous s'hi ha oposat, moments abans de revelar que han arribat a un acord amb els populars
Son Busquets ha esdevingut una de les fixacions del nou govern del Partit Popular a Cort i Vox ha sabut aprofitar-se'n per arribar a un acord amb el govern municipal. Davant les intencions dels populars de modificar el seu projecte per a la caserna, MÉS per Palma va presentar una proposta per instar l'Ajuntament a mantenir-lo. Inicialment, a la Comissió d'Urbanisme, Vox va permetre tirar endavant el document, la qual cosa entrava en contradicció amb els plans dels populars. Només uns dies després, i entremig de les negociacions amb el Partit Popular, el partit d'extrema dreta ha canviat de parer i s'ha oposat a la proposta de MÉS, en benefici de l'equip de govern.
L'evidència que Son Busquets ha estat una de les monedes de canvi entre el PP i Vox han estat les declaracions de Fulgencio Coll (Vox) d'aquest dijous, tot just després de votar en contra de mantenir el projecte de MÉS. "No vull ser un problema perquè es treballi bé, hi entri o no hi entri", ha afirmat Coll. El regidor no ha volgut avançar "en quina fase" estan els acords, però ha assegurat que estan "parlant" i que "la porta no està tancada" a una possible entrada de membres del seu partit dins el govern de Cort.
Concretament, Vox va votar a favor del tercer punt de la proposta, en el qual es pretenia instar l'equip de govern a "aprovar un pla especial de Son Busquets que garanteixi un projecte urbanístic de qualitat amb criteris de sostenibilitat i protecció d'una part del patrimoni existent". I també es va abstenir en el primer punt, en què MÉS proposava al govern "continuar treballant amb el Sepes per garantir que Son Busquets sigui un barri d'habitatges públics i de protecció pública, amb les dotacions d'equipaments públics i zones verdes que necessiten aquesta zona i la ciutat".
Amb els seus vots en contra, per tant, el ple d'aquest dijous ha tombat les possibilitats que, per voluntat de l'Ajuntament, a Son Busquets hi hagi habitatges de protecció oficial. De fet, aquesta va ser la primera mesura de l'àrea d'Urbanisme en arribar al càrrec, intentar tombar els 800 habitatges socials previstos a Son Busquets. En la seva primera roda de premsa, el nou regidor d'Urbanisme, Habitatge i Projectes Estratègics, Óscar Fildago, va dir que no només volia reduir la xifra d'habitatges, sinó que es vendran i llogaran "a preu taxat". Fidalgo considerava que podia fer marxa enrere el projecte perquè no han trobat "cap document signat que vinculi l'Ajuntament de Palma amb la titularitat del solar".
La relació amb el Sepes (Entitat Pública Empresarial del Sòl)
Això va provocar que l'Entitat Pública Empresarial del Sòl (Sepes) aclarís que l'actuació en aquest espai "està inclosa des del 10 de novembre de 2022 en un conveni entre el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (Mitma) i el Sepes". Així mateix, va apuntar que, d'acord amb el conveni, prepararà els sòls perquè siguin urbanitzables i facilitarà l'edificació residencial a través de, per exemple, fórmules publicoprivades que impliquin la cessió del sòl, perquè la Comunitat o l'Ajuntament en gestionin els habitatges resultants.
El Sepes, a banda de defensar que les converses i reunions amb l'Ajuntament de Palma estaven avançades, va informar que els principals reptes que s'afrontaran en el desenvolupament del projecte són la generació de la reserva més gran d'habitatge social de la ciutat, la qual cosa contradiu les intencions de Fidalgo.
El regidor d'Urbanisme rectifica parcialment
Precisament amb la intenció d'agilitar aquestes converses amb el Sepes, Fidalgo ha comunicat també aquest matí al ple que el batle de Palma, Jaime Martínez Llabrés, ha enviat una carta al director general del Sepes, Fidel Vázquez, per instar-lo que com més aviat millor "se signi un contracte vinculant entre el Sepes i Cort que inclogui els terminis d'execució de la urbanització i construcció a l'antiga caserna militar de Son Busquets".
Amb aquest anunci, l'equip de govern ha rebaixat novament el to i ha tornat a xerrar de "830" habitatges i de caràcter "social". No obstant això, Fidalgo ha recordat que, "segons el Pla d'Habitatges Assequibles, a Son Busquets es poden construir HPO, però també hi tenen cabuda habitatges en venda, de lloguer i taxats de lloguer, tots sense excepció de tipologies d'habitatge públic".