10 novel·les d'amor per fugir de la pandèmia
'Gent normal', de Sally Rooney (Periscopi / Literatura Random House)
Sally Rooney s'ha convertit en l'escriptora mil·lennial per excel·lència amb aquesta història d'amor jove entre el Connell i la Marianne, que van a la mateixa classe de l'institut i tenen realitats socials molt diferents. L'escriptora irlandesa relata amb destresa les intimitats i els vaivens constants d'una parella incapaç de trobar la calma, que veu com els seus rols s'intercanvien quan entren a la universitat.
'Boulder', d'Eva Baltasar (Club Editor)
La maternitat intercedeix en la relació entre la protagonista de Boulder i la seva nòvia, que decideix tenir un fill com a prioritat absoluta. La Boulder, una dona solitària instal·lada a Islàndia, veurà com l'embaràs i el naixement de la criatura transformen el vincle amb la seva parella i la percepció social que en tenia. Breu i intensa, Boulder és la segona part de la trilogia que Baltasar va iniciar amb Permagel.
'Llum de febrer', d'Elisabeth Strout (Edicions de 1984)
Elizabeth Strout recupera Olive Kitteridge, un dels seus personatges més emblemàtics, per parlar de la seva vellesa i de les relacions amb el seu entorn. A Llum de febrer, Strout relata les vides dels habitants de Crosby, des d'una jove estudiant que neteja cases i enamora el seu propietari fins a una advocada que arrossega una llarga crisi personal a la qual s'afegeix la mort del pare, passant per un viudo que s'assabenta de la infidelitat de la seva dona morta a través d'un correu del seu amant i un fill que ha d'aprendre a madurar amb quatre criatures a càrrec.
'Els amants de Coney Island', de Billy O’Callaghan (L'Altra)
La Caitlin i el Michael són amants des de fa 25 anys. Tots dos estan casats, però una vegada al mes fugen dels matrimonis respectius per trobar-se a Coney Island i passar el dia junts. Aquesta novel·la de Billy O'Callaghan ressegueix la seva història secreta durant dècades i en retrata els moments més fulgurants, però també els més destructius. El relat reflecteix l'amor i la intimitat amb una prosa exquisida que transmet desig, bellesa i malenconia.
'Els cinc continents de l'amor', de Javier Ruescas i Francesc Miralles (Fanbooks)
¿Les persones estimem diferent en funció del lloc on vivim? A partir d'aquesta qüestió, Francesc Miralles i Javier Ruescas relaten l'aventura de l'Olímpia, una noia que quan fa 18 anys es proposa fer la volta al món i trobar un amor a cada continent. L'epopeia la portarà a descobrir les meravelles del planeta i a trobar-se a ella mateixa per poder decidir quina de les cinc persones que ha estimat li ha robat veritablement el cor.
'Días apasionantes', de Naoise Dolan (Temas de Hoy)
L'amor és, per a l'Ava, un triangle difícil de desxifrar. Aquesta jove irlandesa s'instal·la a Hong Kong per ensenyar anglès. Allà coneix el Julian, un banquer esquerp i ambiciós amb qui s'embolica. Però quan el Julian marxa de viatge per feina, l'Edith entra a la vida de l'Ava. Amb ella viurà una relació lluminosa i divertida, a través de la qual descobrirà el país fins a la tornada del Julian, que li farà qüestionar amb qui dels dos realment vol compartir l'existència.
'Paraules que tu entendràs', de Xavier Bosch (Columna / Destino)
"Els amors llargs són revolucionaris", deia Xavier Bosch en la presentació de Paraules que tu entendràs. La novel·la aborda precisament les realitats de tres matrimonis d'entre 40 i 50 anys. Les infidelitats i les petites mentides esquerden la relació de dos dels protagonistes, que veuen com la seva història naufraga amb l'arribada de persones externes al matrimoni. Amb l'habilitat que ja va demostrar a Algú com tu i Nosaltres dos, Bosch plasma la intimitat i els sentiments més profunds, com també l'impacte de la veritat en les parelles.
'Tàndem', de Maria Barbal (Destino)
Maria Barbal ha guanyat el premi Josep Pla amb la història d'un home i una dona madurs que es coneixen en una classe de ioga. Tots dos es troben en un moment vital delicat –s'acaben de jubilar– i han vist com les relacions de joventut es desgastaven. Tàndem és una novel·la sobre el poder de les segones oportunitats, arribin a l'edat que sigui.
'Dolça introducció al caos', de Marta Orriols (Periscopi)
La possibilitat de ser pares irromp com un huracà en les vides de la Marta i el Dani, una parella a la trentena que s'enfronta per primera vegada a la maternitat. Orriols retrata amb una prosa càlida i enlluernadora com cadascun d'ells gestiona la situació i com incideix en la mirada que tenen l'un de l'altre.
'Cluny brown', de Margery Sharp (Hoja de Lata)
Escrita el 1944, aquesta novel·la segueix la Cluny, una jove londinenca que es deixa seduir per un client del Ritz. Davant d'aquesta situació, el tiet de la Cluny l'enviarà al camp, on la noia coneixerà un seguit de personatges peculiars que li canviaran la mirada del món i la impulsaran a seguir fent tot el que no s'espera d'ella.