Agenda cultural
Cultura21/01/2022

10 plans culturals per al cap de setmana

Música, museus, cinema i molt més!

ARA
i ARA
1.

Artur Blasco i Arnau Obiols amb el seu folk particular al Tradicionàrius

El duet urgellenc arriba al Tradicionàrius amb la missió d'experimentar amb el folklore. Sobre l'escenari barrejaran el cançoner pirinenc amb la interpretació d'alguns temes característics de la tradició oral recuperats pel mestre Joan Tomàs. La saviesa musical d'Artur Blasco s'entrellaçarà amb el coneixement de jazz i percussió d'Arnau Obiols per endinsar de ple l'espectador en la música d'arrel.

Divendres 21 a les 20.30 h al CAT (Centre Artesà Tradicionàrius) de Gràcia

2.

El sopar dels idiotes al Teatre Borràs

El sopar dels idiotes, de Francis Veber, s'ha convertit en un clàssic de la comèdia francesa. Ara, dirigida per Pep Anton, arriba al Teatre Borràs. L'obra explica la història d'un executiu que cada setmana sopa acompanyat dels seus amics –tots ells homes de negocis– i un convidat sorpresa. Aquest últim és seleccionat pel fet de tenir una afició "estúpida". En aquesta ocasió, el convidat és un funcionari d’hisenda amb una obsessió per les maquetes gegantines d’edificis famosos fets amb mistos i que ell mateix construeix. Un critica a la societat amagada sota l'humor.

Fins al 17 de febrer

Cargando
No hay anuncios
3.

La Fundació Vila Casas recorda Luis Claramunt

La Fundació Vila Casas presenta una exposició antològica sobre Luis Claramunt, un dels artistes catalans amb més personalitat i intensitat de la segona meitat de segle XX. Fill d’una família benestant de l’Eixample barceloní, les influències que va rebre van de la comunitat gitana en la seva adolescència als pintors avantguardistes i a narradors d'històries com Monfreid o Stevenson, que van contribuir a definir el seu estil personal. Comissariada per Sílvia Martínez Palou i Àlex Susanna, l’exposició transita per diverses ciutats que van marcar la seva trajectòria: Barcelona (1970-1985), Sevilla (1985-1990) i les escapades a Marràqueix i Madrid (1990-2000).

Del 21 de gener a l'1 de maig

4.

'Variant Delta', al Bòlit

Variant Delta és un projecte expositiu que s'emmarca en la residència artística Lo Pati a l'espai natural del delta de l'Ebre. Cada any el coorganitzen el Centre d'Art de les Terres de l'Ebre i el Bòlit, Centre d'Art Contemporani de Girona. Mireia Ferron va ser la guanyadora de la residència del 2020 amb el projecte Espècie introduïda. Irena Visa ho ha estat de la del 2021 amb Ha plogut o han regat. Les dues s'ajunten i elaboren un projecte conjunt a partir d'una estada a l'Ebre. Volen exposar com la vida al Delta no és fàcil i com no ho veus fins que no hi ets dintre.

Fins al 27 de febrer

Cargando
No hay anuncios
5.

Kosmopolis: una celebració de la literatura i la filosofia

Torna al CCCB Kosmopolis, tota una festa de la literatura. Aquesta edició la inaugurara Hamlet: l'arma de la bogeria, un debat en què participaran els professors i filòsofs José Valenzuela i Ester Jordana. El propòsit és reflexionar al voltant de la figura de Hamlet i el paper de la bogeria avui dia. El debat està organitzat amb La Perla 29 en el marc de les presentacions del nou muntatge de l'obra de Shakespeare a l'Aribau. Altres activitats que es duran a terme seran: Dante, un foc que no s'apaga, d'Alessandro Barbero i José Maria Micó, La set d'escriure, d'Amélie Nothomb i Sergi Pàmies, i Inventari de coses perdudes, de Judith Schalansky.

Cicle disponible del 21 de gener fins al 31 de desembre

Debat el 21 de gener a les 18.30 h

6.

La Filmoteca de Catalunya té una cita amb Amos Gitai

Nascut a Haifa el 1950, Amos Gitai és el cineasta israelià de referència. Arquitecte, escriptor i autor d'exposicions, el seu llegat consta de prop de setanta documentals que abasten la conflictiva història d'Israel. Gitai enllaça la problemàtica política amb altres qüestions com el pas del temps, els records o les relacions interpersonals. Els seus primers llargmetratges el van enfrontar a les autoritats israelianes i es va exiliar a París durant uns anys fins que el 1993 torna a Haifa, on continua apostant per la convivència entre israelians i palestins i explorant qüestions referents a l'espai i el territori. La Filmoteca acull un cicle ple de projeccions del director.

Aquest cap de setmana: Golem, Esperit de l'exil, Berlin-Yerushalaim, Lullaby to my father i Esther.

Cargando
No hay anuncios

Fins al 31 de gener

7.

Desconstruint Gaudí

El MNAC acull l'exposició Gaudí, centrada en la reconstrucció del geni arquitectònic. Es vol reivindicar la seva figura com un personatge actiu en el món, i no un místic que en vivia allunyat. La mostra es vol distanciar dels tòpics i repassar la trajectòria completa de l'arquitecte. A través d'una museografia basada en la teatralitat i l'acumulació d'objectes, com si es tractés del taller de Gaudí, es presenten més de 650 elements –obres d'art, objectes arquitectònics, de disseny i mobiliari, documentació, plànols i fotografies– procedents d'un centenar de col·leccions nacionals i internacionals, inclosa la del Museu, que compta amb un important conjunt d'obres de l'arquitecte. L'exposició també es podrà veure al Musée d'Orsay de París del 14 de març al 17 de juliol del 2022.

A Barcelona fins al 6 de març

8.

Els Català, tot un llegat fotogràfic

Els Català, fotògrafs d'un segle és una exposició que acull el Museu d'Història de Catalunya i que ens permet endinsar-nos en l'obra de Pere Català i Pic, Francesc Català-Roca i Pere Català i Roca, tres fotògrafs d'una mateixa nissaga i tres màxims exponents de la fotografia a Catalunya. Les seves imatges no només són testimoni dels moviments i corrents artístics i culturals que es van produir al llarg del segle XX, sinó que també formen part de la iconografia de la història del nostre país. L'evolució de cadascun i l'estil que desenvolupen són temes clau que tracta la mostra.

Cargando
No hay anuncios

Fins al 25 de setembre

9.

'El Trencanous' amb el PAR en Dansa

El tradicional ballet El Trencanous és ja una fita que no pot faltar en l'agenda de moltes famílies; per això durant tot aquest cap de setmana l'acull la Factoria Social de Terrassa. Aquest és el vuitè any que ho fa i per segon any consecutiu serà amb els ballarins del Programa d'Alt Rendiment, el PAR en Dansa. Coreografiada per Rodolfo Castellanos, la peça es muntarà sobre la base clàssica de Màrius Petipà.

Divendres 21 a les 19 h, dissabte 22 a les 18 h i diumenge 23 a les 12 h i a les 18 h

10.

Deu anys del Festival Tiana Negra

El festival de novel·la negra catalana Tiana Negra celebra el desè aniversari estrenant nova imatge i amb convidats destacats que han format part d'aquests deu anys de trajectòria. Després d'una última edició virtual, el certamen recupera la presencialitat. El programa d'enguany està encapçalat per alguns dels noms més importants del gènere negre, com Rosa Ribas, Andreu Martín, Tura Soler, Jordi Colonques, Ludmilla Lacueva i Salvador Balcells, entre d'altres. Totes les intervencions seran en viu des de la Sala Albéniz del Casal de Tiana i també es podran seguir en línia. La jornada inaugural de divendres commemorarà el desè aniversari amb la participació de diferents convidats i alguns dels autors guanyadors del premi Agustí Vehí.

Cargando
No hay anuncios

21 i 22 de gener