Agenda cultural

10 plans culturals per al cap de setmana

De la BCNegra i la Llum BCN a les Decennals de Valls, del Festival Oui! de teatre en francès a l'In Museu

El Teatre El Molino serà un dels escenaris del festival literari
ARA
03/02/2022
4 min

Barcelona¿No sabeu què fer aquest cap de setmana? Aquí destaquem 10 propostes per sortir de casa i endinsar-se en la prou trepidant agenda cultural del país.

1.

Pensar el futur amb la novel·la negra

La novel·la negra acostuma a ser un bon mirall del present, però també pot convertir-se en una eina per pensar el futur. Amb aquest punt de partida, el festival BCNegra se centra enguany en imaginar l'endemà amb més de 170 participants, 42 taules rodones i 53 activitats. Entre els plats forts de la programació d'aquest cap de setmana hi ha la taula rodona Barcelona, ciutat de pistoles i la ruta literària Rere les passes de Carvalho, totes dues gratuïtes amb reserva prèvia. Els dos espais principals on tindrà lloc el festival seran el Casino L'Aliança de Poblenou i El Molino.

Fins al 13 de febrer

2.

Trencar amb el colonialisme al CCCB

Què hi ha més enllà del cinema etnogràfic tradicional? El CCCB hi dona resposta amb el festival de cinema Xcèntric, que diumenge ofereix la sessió Mirar l'altre (emmarcat en el cicle F(r)iccions Etnogràfiques). La iniciativa projectarà obres audiovisuals en versió original que potencien una mirada crítica i oberta. La sessió comptarà amb quatre peces. A Reassemblage, de Trinh T. Minh-ha, la directora marxa a una zona rural del Senegal per examinar èticament i estèticament la mirada des d'una perspectiva feminista i postcolonialista; Coupé/Decalé, de Camille Henrot, ens acosta a un ritual de pas a l'illa de Pentecosta recreat per a un grup de turistes; el curtmetratge Les tambours d'avant: Tourou et Bitti, de Jean Rouch, reflexiona sobre el temps fílmic i el temps ritual, i Há terra!, d'Ana Vaz, és un exercici sobre la violència colonial.

Diumenge 6

3.

La col·lecció zoològica que guarda el Castell dels Tres Dragons

La 5a edició d'In Museu obrirà les portes als visitants a espais habitualment tancats al públic. Un dels més interessants és el Castell dels Tres Dragons, on hi ha el laboratori de natura del Museu de Ciències Naturals de Barcelona. L'edifici de l'arquitecte Domènech i Muntaner és espectacular, però és que a més a dins hi ha la col·lecció de zoologia del museu, amb animals dissecats d'espècies molt diverses. A banda del Museu de Ciències Naturals, també participen en l'In Museu espais com el castell de Montjuïc, la Fundació Joan Miró, el Macba, el MNAC i el Museu d'Història de Barcelona (Muhba). Per veure la llista completa i consultar les entrades clica l'enllaç.

Dissabte 5

4.

El Maldà s'omple de la memòria de les colònies tèxtils

¿Qui es recorda de les jornades de treball llarguíssimes a les fàbriques de les colònies tèxtils? ¿I de la pressió per obeir l'amo, anar a l'església i no perdre la feina? El silenci dels telers adapta a l'escenari el llibre homònim d'Assumpta Montellà per recuperar la memòria de les colònies tèxtils, espais fonamentals per a la història de Catalunya del segle XX. Maria Casellas i Andrea Portella es posen a la pell de les treballadores de les fàbriques en un recorregut que comença a finals del segle XIX i acaba als anys 80 del segle passat.

Fins al 13 de febrer

5.

¿Vols triar com il·luminar la Torre Agbar? Arriba't al Llum BCN

Quins són els millors colors per vestir la Torre Agbar? Aquest cap de setmana, la decisió serà cosa de tots. El festival Llum Barcelona deixa en mans del públic triar com il·luminar la torre. Ho faran amb tauletes interactives amb les quals podran seleccionar els colors i els patrons de llum de l'edifici. El festival omplirà de llum el Poblenou amb 15 instal·lacions lumíniques, entre les quals hi ha unes cuques de llum que l'Escola Massana instal·larà al Parc del Centre i l'espectre d'una antiga central transformadora d'energia elèctrica a càrrec de Mariona Benedito i Cube.bz.

4, 5 i 6 de febrer

6.

10 artistes catalans, junts per primer cop a Valls

Valls enfila la recta final de les Decennals amb una de les propostes més atractives de l'edició d'enguany. Per primera vegada, 10 grups d'artistes catalans compartiran escenari amb el concert 10 de les Decennals. L'actuació tindrà lloc a la Vela Principal, començarà amb Els Pets i seguirà amb Els Amics de les Arts, Suu, Joan Dausà, Maria Jacobs, Sau, Zoo, Miquel del Roig, Buhos i Itaca Band. Diumenge serà l'últim dia de les Decennals, que clouran amb un piromusical a les deu de la nit i el tancament de les lluminàries.

Dissabte 5 a partir de les 16 h

7.

La mirada de joves migrants, al CaixaForum

L'exposició Mirar, descobrir, recordar és un projecte fotogràfic d'un grup de joves d'entre 17 i 19 anys que van migrar sols a Catalunya des de Guinea, el Marroc i el Senegal. La mostra recull obres que han elaborat a l'àrea metropolitana i en què mostren la seva visió sobre el món que els envolta, la ciutat, les seves vivències i els seus records. Els autors són l’Achraf, en Hamza, l’Idrissa, en Kalfala, en Mohamed, en Mohand, l’Oussama, en Saidou i en Yero. Per elaborar la proposta van estar acompanyats de la fotògrafa Mònica Roselló i les educadores dels serveis de Primera Acollida i Atenció Integral d’ISOM.

Fins al 22 de febrer

Una de les fotografies que hi ha a la mostra 'Mirar, descobrir, recordar'
8.

La Segona Guerra Mundial, al teatre i en francès

El festival Oui! de teatre en francès porta cada any a Catalunya propostes atractives que han triomfat al país veí. Una de les obres d'enguany és À table, chez nous, on ne parlait pas, que explora les ferides de la Segona Guerra Mundial a través de la història d'un jove de 22 anys que es veu obligat a fer el servei obligatori a Alemanya i a abandonar la seva passió per la cultura. L'espectacle, una producció de Le Théâtre Irruptionnel, es representarà a La Unió de Sant Cugat del Vallès i tindrà subtítols en català.

Diumenge 6 de febrer

9.

L'inclassificable Giorgio Morandi, a la Pedrera

La Pedrera acull Morandi. Ressonància infinita, una exposició que fa un recorregut retrospectiu per l'obra del pintor i gravador italià Giorgio Morandi (1890-1964), un dels pintors més significatius de la primera meitat del segle XX. La seva obra destaca pel seu llenguatge personal, refinat i lumínic. Nascut a Bolonya, Morandi va treballar al marge de qualsevol grup o moviment. Va fer moltes natures mortes i esporàdicament algun paisatge. La mostra recull una àmplia selecció de pintures, dibuixos i gravats procedents de diversos museus i col·leccions particulars d'Europa.

Fins al 22 de maig

10.

La música de Manel Camp a través dels seus amics

El músic i compositor Manel Camp serà el gran protagonista d'un concert a L'Auditori en el marc de la Nit dels Pianistes. Divendres a la nit Camp posarà les seves peces a disposició de quinze grans pianistes i bons amics (entre els quals hi ha Albert Bover i Francesc Capella), que les reinterpretaran. El concert tindrà lloc la Sala 2 Oriol Martorell i les entrades les trobareu a la web oficial de l'auditori.

Divendres 4 a les 21 h

stats