Festivals
Cultura 02/06/2024

15 anys cantant a La Lluna en Vers

El festival, organitzat per la Fundació Mallorca Literària, és referència cultural de l’estiu a l’illa

ARA Balears
4 min
15 anys cantant a La Lluna en Vers

PalmaEnguany serà del 22 de juny al 7 de setembre. La Lluna en Vers, el festival que organitza la Fundació Mallorca Literària i que és un dels referents culturals de l’estiu a l’illa, ja està a punt i aquest 2024 hi és d’una manera especial. Fa 15 anys que va néixer i ho farà combinant estils, formats i llenguatges, però sempre amb la paraula com a bandera. I ho farà amb convidats especials com Ferran Palau, qui encetarà el foc, Salvador Sobral en la nit gran de Consolació, Blaumut, Judit Nedermann, Anna Ferrer i Clara Fiol, qui estrenarà Sal als ulls. Són algunes de les propostes destacades entre les quinze que formen el cartell d’aquest estiu i que ja es troben al web del festival. El jardí de la Casa Llorenç Villalonga, a Binissalem; els panoràmics indrets de Consolació, a Sant Joan, i, com a primícia, a Santanyí, amb la inauguració del pati de la nova Casa Blai Bonet seran els escenaris dels espectacles.

Si l’oferta de La Lluna en Vers es troba consolidada com una de les referències de l’estiu mallorquí, amb motiu d’aquest 15è aniversari és pertinent donar una ullada enrere per comprovar que no sempre ha estat així. “És un projecte que s’ha cuinat a foc molt lent, però amb una visió clara del que es volia aconseguir: posicionar la literatura i la cultura com a opció privilegiada en l’agenda de la ciutadania, i fer dels museus i espais vinculats indrets de gaudi, d’experiències enriquidores”, explica Carme Castells, directora de la Fundació Mallorca Literària.

Imatge d'una de les edicions de La Lluna en Vers
Imatge d'una de les edicions de La Lluna en Vers
Imatge d'una de les edicions de La Lluna en Vers

300 nits, 300 llunes

El cicle s’inicià l’estiu del 2010 com una iniciativa de recuperació de les nits literàries de Can Sabater, que es duien a terme anys enrere amb èxit i ressò, quan el museu de Binissalem era dirigit per Caterina Sureda. Reprenent aquella proposta, la Fundació dissenyà un primer programa de La Lluna en Vers per fer a l’aire lliure, al jardí. En l’edició inicial s’apostà pel teatre, i es va fer de la mà de Produccions de Ferro, que “residí” durant tres setmanes al jardí amb l’obra Els convidats. Fou el tret d’arrencada d’un festival que, d’any en any, ha anat desplegant un programa ric en veus, en llengües i en matisos.

“Allò que ens ha motivat sempre és la idea d’oferir un programa de qualitat, amb propostes d’aquí i també de fora, i hem intentat fer-ho en xarxa”, afirma Castells. Per això s’ha col·laborat amb diversos municipis: des de Binissalem a Sant Joan, fins a establir-se a Consolació; es Rafal dels Porcs a Santanyí, però també ha aterrat a molts altres pobles –Capdepera, Artà, Sóller, Montuïri, Porreres en són només alguns. I del teatre s’ha passat a altres muntatges escènics, recitals de paraula viva, concerts de cantautor o de músiques del món, de folk, de rock, de pop, de clàssica, i dansa, i performances, i han arribat a completar aquests quinze anys amb prop de 300 nits de La Lluna en Vers.

Una de les actuacions a La Lluna en Vers

La història de La Lluna en Vers traça, en certa manera, una crònica de l’escena cultural dels darrers anys a Mallorca: així és quan, repassant, apareixen projectes emblemàtics com Acorar de Toni Gomila, el Cabaret íntim de Corcada Teatre o la Hamlet Party nascuda en el projecte Jardí desolat. També són part de les ‘llunes’ el primeríssim Folk Souvenir de Joana Gomila, o les pràcticament debutants Marala; Cap de turc, que refan romanços amb il·lustracions en viu de Max; la dansa de Las Muchas de Mariantònia Oliver o Galejar de la Cia. Unaiuna, dramatúrgies dedicades a Brossa, Guillem d’Efak, Maria-Antònia Oliver, Bartomeu Fiol, Maria-Antònia Salvà, Miquel Àngel Riera, Bartomeu Rosselló Pòrcel i Joan Maragall; recitals a càrrec de grans de l’escena com Mercè Sampietro, Pere Arquillué o Pep Tosar, i les grans veus de Concha Buika, Maria del Mar Bonet, Uc, Miquela Lladó i Joan Miquel Oliver, entre altres. I ho són estrenes i debuts com els de Tanxugueiras, Rodrigo Cuevas i Maria Arnal a duo amb Marcel Bages, Queralt Lahoz, Verdeprato, Magalí Sare, Maria Mazzotta, Cocanha...

Amb l’heterodòxia com a segell, el festival ha fidelitzat un públic obert, fins i tot, a les propostes aparentment més desconegudes. Aquest és un fet que, des de la Fundació, s’interpreta com un reconeixement de la línia de programació. Però el context no és el mateix ara que en els inicis, atès que hi ha hagut un esclat de festivals i d’oferta cultural produïts a l’estiu. Per això, afirma Castells, “el repte ara és donar continuïtat a tota aquesta feina feta amb sostenibilitat i fidelitat al compromís amb la literatura, amb la qualitat artística i amb les descobertes que volem oferir al públic”. El primer concert d’aquesta nova edició de La Lluna en Vers serà al jardí de la Casa Llorenç Villalonga, el 22 de juny, amb Ferran Palau que estrena a Mallorca el seu nou disc, Plora aquí.

stats